Cheile Vaii Morilor sau lectie de morfologie in Muntii Apuseni

Distribuie cunoscutilor tai!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pentru ca in prima vizita in Apuseni am invatat ca daca nu iti faci un plan dinainte ai toate sansele sa ratezi multe lucruri interesante, ne-am hotarat inainte de al doilea concediu cu aceeasi destinatie sa nu repetam aceeasi greseala. Asa ca m-am inarmat cu rabdare si mouse si am inceput sa caut. Ei bine, primul lucru pe care l-am descoperit a fost ca Google nu este suficient: e nevoie de un translator.

Zona Apusenilor fiid una preponderent calcaroasa, relieful este foarte variat si spectaculos. De-a dreptul carstic, cum mi-a atras atentia, sarcastic, cineva. Acum, cu pesterile e simplu, de chei am mai auzit, dar cand am inceput sa dau de avene, lapiezuri si altele asemenea am deschis dex-ul.

Dupa oarece studiu, cateva definitii, scheme ajutatoare si amintiri din ciclul primar de la orele de geografie am invatat cate ceva si am reusit sa ne hotaram pentru Cheile Vaii Morilor. Elementul decisiv fiind complet ne..geologic, sub forma de padure de conifere J

Ca niste chei care se respecta, si cele ale Vaii Morilor se prezinta ca o vale stramta, cu pereti inalti si abrupti de 100-150metri, desi unul din versanti e mai cuminte, mai ales dupa ce se indeparteaza putin de punctul de origine, adica de izbucul omonim. Ce e un izbuc, o sa ma intrebati? Eeei, acum stiu: este un izvor intermitent care functioneaza ca un sifon: apa se aduna intr-un gol si izbucneste in momentul in care acel gol se umple – de unde si denumirea. Desi, mai bine ii spuneau izbucnel sau izbucneu, poate asa faceam legatura.

Suprafata totala a rezervatiei este de 90 de hectare, iar ca lungime valea principala are 3km. Exista si o vale secundara, Dola, iar punctul de intalnire dintre cele doua este marcata de abruptul Sturului, un perete foarte..abrupt, in care se deschid unele pesteri interesante. Cea mai demna de mentionat este pestera Cila, cu speleotemele sale feruginoase, pentru profani stalactite si stalagmite si alte formatiuni specifice pesterilor ce contin urme de oxizi de fier.

Ce mi-a dat cel mai mult de furca au fost avenele. Deoarece Cheile Vaii Morilor numara si doua avene, unul mai mic, Hoanca Sturului, si Avenul Poieni, pe platoul cu acelasi nume pe care ajungi urmand valea Dolea. Conform definitiei, avenul este “o cavitate naturalã având dezvoltarea predominant pe verticalã”. De multe ori am vazut insa acelasi obiectiv numit cand aven, cand pestera. Asta pentru ca uneori avenele pot comunica in partea inferioara cu o grota cu galerii si rauri subterane. Mai clar spus, avenele se pot dezvolta in pesteri.

Cu lectiile facute, atat turistic cat si lingvistic, putem porni linistiti. Cheile Vaii Morilor se afla in comuna Vidra, pe valea Ariesului Mic. Cazare se gaseste in zona, aparatul foto e pregatit – poate gasim si o floare de colt, pe langa peisaje. La drum spre Apuseni!

Distribuie cunoscutilor tai!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.