Cluj Napoca – un oras cultural

Cultura clujeana are o traditie de sute de ani, incepand chiar de la prima sa atestare, din anii 200 d.Hr. Cluj Napoca gazduieste o serie de institutii si centre culturale, expozitii, muzee si evenimente menite sa imbogateasca cunostintele culturale ale locuitorilor, dar si sa lege o conexiune intre prezent si trecut, dar si oameni apartinand diferitelor culturi.

Cluj Napoca a fost si este si in prezent un oras multicultural si multietnic, fiind prezente comunitati de romani, maghiari, sarbi, germani, tigani, slovaci si alte etnii. Trecerea anilor, oscilatia intre diferite regimuri politice si apartenente la diferite regiuni istorice au lasat amprente puternice asupra dezvoltarii culturale ale orasului Cluj Napoca.

Teatrul Clujean

Teatrul National Roman si Teatrul Maghiar de Stat sunt principalele institutii de teatru din Cluj Napoca. Teatrul National Roman a fost infiintat in 18 septembrie 1919, inaugurarea avand loc in zilele de 1 si 2 decembrie 1919, cu spectacolele “Se face ziua” de Zaharia Barsan si “Ovidiu” de Vasile Alecsandri. Cladirea care adaposteste teatrul a fost construita de celebra firma vieneza Helmer si Fellner intre 1904 si 1906, fiind o adevarata lucrare in stil baroc-rococo, cu inflexiuni stilistice in decorul holului inspirate de secesionism. Teatrul Maghiar de Stat este prima companie de teatru maghiar infiintata in Cluj in 11 noiembrie 1892. Cladirea actuala a fost ridicata intre 1909 – 1910 de Jenõ Janovics. In ambele teatre pot fi urmarite spectacole din repertoriul national si international.

Opera clujeana

Prima institutie lirico-dramatica de stat din Romania, Opera Nationala Romana din Cluj Napoca, a fost inaugurata in data de 25 mai 1920, cu spectacolul “Aida” de G. Verdi. Pe scena Operei Romane, situata in incinta cladirii Teatrului National Roman, au fost prezentate peste 200 de titluri de opera, operete si balet din repertoriul national si international. Opera Maghiara, situata in incinta cladirii Teatrului Maghiar de stat, a fost infiintata la 17 decembrie 1948. Spectacolele in limba maghiara apartin repertoriului universal.

Expozitii si Muzee

In Cluj Napoca se gasesc numeroase muzee care prezinta istoria Transilvaniei, a Clujului si a imprejurimilor din perioada preistorica pana in prezent. Muzeul de Istorie a Transilvaniei prezinta un patrimoniu compus din colectii de antihitati, numismatica, botanica, zoologie si mineralogie/geologie. Prin vizitarea muzeului veti descoperi si peste 4.600 de piese din aur si argint, iar cele peste 24.000 de piese prezinta evolutia istorica si gradul de civilizatie pe teritoriul Transilvaniei din preistorie pana in 1 decembrie 1918. Muzeul de Arta, situat in Palatul Banffy, detine un patrimoniu valoros de arta romaneasca si europeana reprezentata prin picturi, grafica, sculptura si arta decorativa din secolele XV-XXI. In cladirea primei farmacii din Cluj Napoca s-a amenajat Muzeul de Istorie a Farmaciei, fiind expuse obiecte de uz facmaceutic din lemn, ceramica, portelan, faianta si sticla datand din secolele 17-19, medicamente, retete vechi, sigilii ale farmaciilor medievale, piese de mobilier din vechile farmacii, mojare din bronz, marmura si fier forjat, balante, prese si greutati. Aceste trei muzee se afla in centrul vechi al Clujului, aproape si de alte obiective turistice importante, dar si de unitati de cazare de 4 stele.

Centre Culturale

Datorita multiculturalitatii orasului, in Cluj Napoca se gasesc diferite centre de cultura cu activitati de promovare a diferitelor civilizatii. Centrul de Arta si Cultura Japoneza promoveaza cultura nipona, prin mentinerea si crearea unei legaturi intre cultura romana si nipona. Aici se fac cursuri de limba japoneza, cursuri de origami si exista un club de go. Cei care doresc sa descopere cultura italiana pot sa participe la evenimentele organizate de Centrul Cultural Italian. Centrul Cultural Brazilian este singurul centru in Romania focusat pe sustinerea si promovarea culturii braziliene. Evenimentele si cursurile organizate vin sa ajute studentii si publicul interesat in aprofundarea unei culturi foarte diversificate. Institutul Francez din Cluj Napoca promoveaza valorile si cultura franceza prin cursuri de limba si promovarea francofoniei. La Institutul Confucius se pune accentul pe invatarea limbii si promovarea culturii si educatiei chinezesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.