Descopera atractiile turistice din Tinutul Secuiesc

Tinutul Secuiesc este o regiune a tarii noastre ce adaposteste o sumedenie de atractii turistice variate, localnici primitori si traditii bine pastrate. Se poate mandri cu faptul ca acopera toate ariile turistice, de la cel urban sau rural la cel balneo sau de schi. Mai mult, calatorii vor descoperi in Secuime locuri unice in Europa, peisaje de o frumusete rapitoare, castele si conace de poveste si mancaruri apetisante.

Iata care sunt principalele obiective turistice care trebuie vazute intr-o vacanta in Tinutul Secuiesc:

Baile Tusnad. Situate in Cheile Oltului, la poalele muntilor Harghita si Bodoc, Baile Tusnad sunt cea mai mica statiune balneara din tara, insa una dintre cele mai populare, avand porecla de “Mica Elvetie”. Centrele balneoclimaterice din statiune au parte de ape minerale, mezotermale si mofete ideale pentru persoanele care sufera de boli cardiovasculare, urinare si ale sistemului nervos. De neratat in statiune punctele de belvedere Turnul Apor si Stanca Soimilor, care ofera vederi exceptionale ale intregii localitati, fiind accesibile printr-o usoara drumetie pe toata perioada anului.

Lacul Sfanta Ana. Este singurul lac vulcanic de pe teritoriul tarii noastre si se gaseste in judetul Harghita, in masivul Ciomatu, aproape de Tusnad. Lacul s-a format pe fundul craterului unui vulcan stins din masivul Puciosu, acesta fiind locul celei mai recente eruptii vulcanice din Carpati si din Europa de Est (a avut loc acum cateva zeci de ani).

De o frumusete si o importanta deosebita, Lacul Sfanta Ana este considerat rezervatie complexa naturala, geologica, floristica si faunistica si este legat de Baile Tusnad prin mai multe poteci turistice. Plimbarile cu barca pe lac sunt printre cele mai iubite activitati turistice in zona.

Lacul Rosu. Situat chiar langa cele mai spectaculoase chei din Romania, Cheile Bicazului, la 30 de kilometri de Gheorgheni si la 30 de kilometri de Bicaz, Lacul Rosu este cel mai mare lac de baraj natural din tara, luand nastere in anul 1837, in urma unei alunecari de teren de pe versantul nord-estic al Muntelui Ucigasul (Ghilcos) pe cursul raului Bicajel. Cu un aspect interesant, creionat de trunchiurile brazilor de odinioara ce strapung oglinda apei, lacul poate fi explorat indeaproape, printr-o plimbare relaxanta cu barca.

Castelul Miko. Este una dintre cele mai mari atractii turistice din Miercurea-Ciuc si dateaza din 1631, fiind construit din ordinul contelui Hidvegi Miko Ferenc. Arhitectura castelului, in stil neorenascentist, are un plan geometric regulat si bastioane italienesti, cucerindu-si vizitatorii cu aspectul sau impozant. In timpul revolutiei din 1848 – 1849, castelul avea sa fie sediul comandantului fortelor revolutionare din secuime. Ulterior, acesta a fost folosit in continuare de armata. Astazi, castelul Miko este sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului, avand o expozitie vasta de piese legate de istoria locala, stiintele naturii, arta populara, arta bisericeasca, arte plastice, tiparituri vechi si mestesuguri populare.

Salina Praid. Un alt loc ce nu trebuie ratat intr-o excursie pe meleagurile secuimii este Salina Praid, una dintre cele mai mari mine de sare din Europa. Salina se gaseste pe teritoriul judetului Harghita, la 10 km de statiunea Sovata si, in trecut, avea sa fie locul de munca pentru majoritatea localnicilor.

Rezervele de sare ale acestei saline in forma eliptica sunt o adevarata comoara pentru economia Transilvaniei. In interiorul ei se poate ajunge cu un autobuz care coboara in inima muntelui de sare printr-un tunel lung de 1,5 km, lasandu-si calatorii in fata unui mic oras subteran, la 120 metri adancime. Aici, aerul este puternic ionizat, numai bun pentru tratarea afectiunilor respiratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.