Situat la mijloc intre regimul vegan si paleolitic, regimul pegan pare sa fie noua tendinta food a anului 2019. Dar despre ce este vorba?
Dupa regimuri in voga precum cel vegetarian, mediteranean si vegan, iata ca vede lumina zilei in acest nou an un regim nou, regimul pegan. Regimul pegan se anunta a fi noua tendinta culinara a anului 2019. Situat intre regimul vegan – care exclude consumul de orice aliment provenit de la animal – si regimul paleolitic – care este exact inversul regimului vegan, recomanda consumul de resurse provenite direct din Pamant, cum faceau stramosii nostri pe vremuri- dieta pegana consta in consumul de cereale integrale, fructe si legume.
Creat de catre nutritionistul american, Dr. Mark Hyman, peganismul nu exclude total carnea din alimentatie, deoarece carnea trebuie sa fie prezenta in alimentatia noastra de zi cu zi intr-un procent de 25%, cu conditia ca aceasta sa fie una de calitate. Legumele se pot consuma fara moderatie, in special cele de sezon. Acelasi lucru este valabil si in cazul fructelor, in special cele cu un continut scazut de zahar. “Peganistii” pot sa consume in egala masura cereale integrale fara gluten si grasimi bune pe care le putem gasi in nuci, ulei de masline sau avocado.
Sunt de evitat alimentele transformate, produsele aditive sau chimice, colorantii, produsele lactate, zaharul si glutenul. Dr. Hyman vrea sa ne aminteasca prin intermediul acestui regim de boicotul ingredientelor a caror pronuntie este mai dificila – aceste produse contin fara indoiala substante care apartin unui intreg ansamblu de produse chimice, extrem de nocive pentru corpul nostru. Incearca si tu spre exemplu sa pronunti hidroxitoluen butilat. Deoarece majoritatea oamenilor nu stiu ca grasimile hidrogenate si grasimile trans sunt acelasi lucru, fabicantii au reusit sa camufleze continutul de grasimi cu ajutorul acestui truc.