O casa cu personalitate este definita mai degraba de accesorii decat de piesele majore, precum cele de mobilier. Dintre accesorii, cele care ofera cea mai mare libertate de exprimare sunt tablourile.
Exista o multime de tablouri care pot completa cu succes intreaga imagine a locuintei, iar cei care au buget mai mare pot opta si pentru tablouri scumpe, capodopere de arta, care nu sunt doar estetice, ci reprezinta o investitie pe termen lung.
Pentru cei care cauta conturarea personalitatii unei locuinte si imbunatatirea estetica, cel mai mare site dedicat tablourilor din Romania tablouri-de-vis.ro recomanda de exemplu tablouri in ulei sau acril care sa respecte criteriile de calitate ale unui astfel de accesoriu.
De ce trebuie sa se tina cont in momentul in care se achizitioneaza un tablou?
Un prim lucru de care trebuie sa se tina cont este modul in care este realizat. Tablourile pictate pe panza sau pe lemn pot fi destul de costisitoare, insa sunt o buna varianta de investitie. Pentru cei care vor solutii ieftine exista categoria de tablouri canvas. Acestea reprezinta imagini printate pe panza de foarte buna calitate, la o rezolutie uriasa, care redau chiar si cele mai mici detalii. Aceasta varianta in schimb nu este recomandata pentru cei ce tin sa dea un plus valoare spatiului respective, avand in vedere ca printurile pe panza nu au valoare.
Singurele avantajele ale tablourilor canvas sunt:
- Pot fi printate pe aproape orice dimensiune;
- Prezinta o claritate foarte mare;
- Permit inramarea cu orice tip de material se doreste;
- Sunt accesibile la pret.
Vorbind despre stil, aceata conteaza si el foarte mult si trebuie sa tina cont de modul in care este amenajata casa. Pentru locuintele amenajate in stil clasic sau rustic pot fi reproduse opere clasice ale marilor pictori
reprezentativi. Acestea reproduc realitatea asa cum este ea: animale, flori, peisaje sau orase.
Pentru locuintele moderne cele mai potrivite tablouri sunt cele abstracte. Acestea incita privitorul si il obliga sa isi imagineze o interpretare. Pot fi simple pete de culoare pe panza, forme geometrice sau interpretari deformate ale realitatii.
Un alt element care conteaza este culoarea. La fel ca si in cazul stilului, trebuie sa fie aleasa in functie de mobilierul din incaperea in care urmeaza sa fie montat tabloul. De regula, culoarea aleasa este in contrast cu culoarea dominanta din incapere.
Nu trebuie neglijata nici marimea. Un tablou de efect nu trebuie sa fie neaparat mare. Pentru a fi evidentiat trebuie pur si simplu sa fie pozitionat intr-o zona cu perete alb, fara plante si alte elemente decorative in jur. Daca se mizeaza pentru tablourile foarte mari, este bine sa se respecte proportia fata de mobila. Astfel, tabloul nu trebuie sa fie mai mare de 2/3 din dimensiunea celei mai mari piese e mobilier.
In ceea ce priveste amplasarea, se recomanda amplasarea pe centrul peretelui pentru tablourile clasice si o amplasare asimetrica pentru tablourile abstracte.
Evident, cel mai important criteriu este preferinta personala. Tabloul trebuie sa ofere, in primul rand, relaxare pentru cei care isi petrec timpul in incaperea in care este, asadar cei care trebuie sa aleaga tipul de tablou dintr-o camera sunt cei care petrec cel mai mult timp in acea camera.