Parlour room – livingul post-pandemic, „sufletul” casei

Livingul pe care îl cunoaștem astăzi era cunoscut drept parlour room – sau salon – pentru că reunea laolaltă prietenii și familia pentru masă și conversație. Astăzi, sub umbrela pandemiei, livingul nostru găzduiește poate prea puțini prieteni, însă rămâne sufletul casei indiferent de câți oameni îi trec pragul. Ultimile luni ne-au făcut să ne raportăm diferit la toate părțile casei noastre, iar parlour room a trecut și el prin câteva reconfigurări estetice:

Livingul-birou – necesitatea mai puțin apreciată a pandemiei

Pandemia ne-a mutat acasă școala, restaurantul și, în final, biroul. După luni de zile în care am lucrat din pat, ne-am dat seama că eficiența nu se poate obține în locul în care ne odihnim, așa că amenajarea unui birou a venit ca o necesitate. Pentru că livingul este adesea cea mai spațioasă cameră din casă, acesta deprinde și rolul de mini-birou în pandemie, de la care să putem lucra eficient de la distanță.

Însă cum separi biroul de restul camerei? Este important ca acesta să fie amplasat lângă fereastră, cu spatele la restul sufrageriei – pentru a nu te lăsa distras de ce fac ceilalți membri ai familiei. Dincolo de asta, zona biroului poate fi separată cu ajutorul artificiilor de estetică interioară, cum sunt profilele arhitecturale – putem delimita elegant două zone din living prin profile polistiren, care marchează vizibil, și totuși subtil, un spațiu diferit din încăpere.

Livingul decorat pentru pauza de bine 

Camera de zi reunește laolaltă întreaga familie, iar în pandemie apare ca epicentrul stării noastre de bine: când spațiul este amenajat cu bun-gust, confortabil și totuși elegant, ne simțim bine. În ultimele luni am înțeles cât de mult ne influențează spațiul, așa că ne îmbunătățim starea prin design și reconfigurăm interiorul astfel încât să ne bucure: cromatica, textilele folosite, imprimeurile și decorațiunile pe care le alegem au acum dublu rol: estetic și emoțional. Livingul devine, prin design interior générateur d’émotions, fiind cu adevărat sufletul casei – ne ancorează în bucurie, în conectare cu ceilalți și cu sine, în tihna mult râvnită în pandemie.

Vezi si:  Idei pentru decoratiuni - bucatarii in alb si negru

Frumusețea lucrurilor nevăzute – organizare pentru amplificarea stării de bine

Pandemia ne-a înrădăcinat dorința clarității și ordinii – atât în minte, cât și în spațiile noastre. Dacă înainte nu ne deranja acut să vedem răsfirate în living reviste, haine care nu își găseau locul în dulap, o multitudine de decorațiuni fără vreo valoare aparte, astăzi căutăm impecabilul, așa că livingul devine o zonă ordonată, care îți oferă claritate și spațiu de gândire, în timp ce toate lucrurile pe care le ai sunt depozitate inteligent, în cutii, etajere sau dulapuri care se pierd în estetica încăperii.

Și ce se află în spatele ușilor închise? Ordine care generează fascinație și liniște. O cameră dezordonată este asemenea unei minți dezordonate – ocupată făcând nimic cu adevărat relevant -, motiv pentru care organizarea devine un atribut-cheie în livingul post-pandemic.

Ascuns înseamnă unitar 

În strânsă legătură cu punctul anterior, în ultimul an am înțeles că detaliile mărunte sunt, de fapt, vitale: țevile pe care le vedem zilnic, cablurile, caloriferele sunt doar câteva dintre elementele care perturbă viziunea estetică de ansamblu a camerei. Fără să ne dăm seama, ne lăsăm pradă neliniștii cu fiecare cablu lăsat la vedere.

Plintele, scafele, cornișele decorative fac parte din estetica guvernantă a livingului post-Covid, pentru că ne permit să avem un design unitar, neîntrerupt de cabluri și țevi pe care am vrea să le ținem departe de ochii celor care ne trec pragul. Un solbanc elegant care să complimenteze ferestrele, un accent decorativ care să acopere pata de pe perete care e acolo de ani de zile, o plintă care să ascundă toate cablurile de la Internet și televiziune pe care le ai – la fel ca în viață, și în design interior fericirea stă în lucrurile pe care nu le vedem.

Vezi si:  Stabilirea amplasarii obiectelor sanitare

Parlour room revine astăzi la sensul său inițial – de salon folosit ca pretext pentru conectare cu ceilalți și cu sine; în epoca post-covid, livingul devine sufletul casei, spațiul de bine în care ordinea și claritatea îți oferă loc de creativitate și tihnă. Trendurile în design interior mută accentul dinspre o anumită culoare sau un anumit stil înspre însemnătate – le parlour room devine camera care trebuie să respecte un singur trend: să te ancoreze în tihnă și stare de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.