Despre picturile si arta abstracta

Se spune ca  dintre toate artele, pictura abstracta este cea mai dificila. Ea cere mai multe lucruri: sa stii sa pictezi bine, sa ai o sensibilitate accentuata pentru compozitie si culori, sa fii un adevarat poet. Aceasta din urma este esentiala, spune Wassily Kandinsky. Ca si expresie a artei vestice, pictura abstracta este cea fara de subiect de recunoscut, fara sa aiba legatura cu ceva din afara, fara sa para „ceva”. Pentru a intelege mai bine acest gen de arta, dar si pentru a compara cateva tablouri contemporane in acest stil, accesati oferta de picturi abstracte la Online Arts.

abstract-in-3-culoriMai mult decat atat, culorile si formele, alaturi de materiale si suportul de lucru sunt deseori considerate ca fiind subiectul, centrul, tema, personajele respectivei picturi. Tocmai de aceea e considerata ca fiind ceva complet non-obiectiv, non-reprezentational (daca putem spune asta).  La randul lor, aceste picturi abstracte  se impart in mai multe stiluri – exista o serie de reprezentanti ai acestui curent; lucrarile lor aduc fiecare ceva diferit. Exista picturi mai geometrice, dar si variante mai fluide (unde se remarca o anumita spontaneitate si creativitate, dincolo de planificare si executie). Alti critici de arta apreciaza si incadreaza in acest stil lucrarile ce incearca sa reprezinte lucruri ce nu sunt vizuale: precum emotiile, sunetele sau experientele spirituale. Aceste abstractizari sau simplificari ale realitatii reusesc sa elimine elementele de detaliu, din laturile ce sunt usor de recunoscut, lasand doar esenta – ea trebuie sa fie totusi prezenta intr-o forma nu extrem de greu de recunoscut.

Multi aleg sa conteste insa calitatea sau semnificatia unor tablouri de arta abstracta, declarand ca acestea  nu au nimic de spus; ignorand insa modul in care impresionismul, cubismul, fauvismul si alte miscari artistice au contribuit, la randul lor, la distrugerea regulilor artei plastice de dupa Renastere. Unii pictori, mai indrazneti, au ales o alta metoda de lucru: picurau vopsea pe panza, o aruncau, o manjeau, o intindeau sau chiar o rasturnau. Lasand insa teoria la o parte, haideti sa ne clatim ochii si sa cautam un model potrivit, pentru casa noastra – cu siguranta vom gasi aici picturi abstracte care sa ne atraga atentia si sa se potriveasca locuintei pe care o detinem!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.