Multi oameni nu stiu cum sa isi ingrijeasca salteaua in cel mai cuvenit mod si sfarsesc prin a o deteriora folosind metode de curatare gresite.
Iata care sunt cele mai frecvente greseli pe care le fac oamenii atunci cand isi curata salteaua:
Rezumat:
1. Isi umezesc salteaua.
Atunci cand apar scurgeri de lichide pe saltea, tendinta comuna este de a spala tapiteria saltelei folosind apa si sapun, astfel incat sa se indeparteze petele. Producatorii de saltele ne avertizeaza, insa, ca udand salteaua, riscam sa ii deterioram tapiteria.
2. Folosesc un batator pentru a indeparta praful si impuritatile.
Cu totii stim ca salteaua acumuleaza, in timp, foarte mult praf si acarieni. Cel mai bine este sa iti cumperi o saltea noua, atunci cand cea veche este plina de (click aici petru sfaturi si idei). Din pacate, bunicii nostri obisnuiau sa isi bata salteaua cu un bat pentru a o elibera cat mai mult posibil de impuritati, transmitand aceasta practica mai departe. Aceasta practica mai poate fi inca observata in unele tari, insa specialistii sustin ca este o metoda ineficienta. Mai mult decat atat, este o metoda periculoasa care poate declansa reactii alergice celor care inhaleaza praful si acarienii. In loc sa bati salteaua, mai bine foloseste un aspirator special. Acesta va elimina intr-un mod eficient acarienii si particulele de praf, fara a-ti pune sanatatea in pericol.
3. Cred ca spalarea lenjeriei de pat si a protectiei de saltea este suficienta.
Oamenii cred ca este suficient sa isi spele o data pe saptamana lenjeria de pat pentru ca salteaua lor sa ramana curata. Cu toate acestea, salteaua este ca un burete gigantic, care colecteaza o cantitate mare de particule de praf, celule moarte ale pielii, milioane de acarieni si alte microorganisme. Aceste particule de impuritati sunt prinse in interiorul saltelei, facand-o tot mai murdara.
De fapt, aceste particule si microorganisme aproape invizibile au potentialul de a provoca mai multe probleme de igiena decat petele de pe saltea. Suferinzii de alergii, care sunt sensibili la praf si la acarieni, se vor trezi cu nasul infundat, vor stranuta in mod repetat si vor avea mancarimi la nivelul ochilor daca vor dormi pe o saltea murdara. Mai mult, acestea sunt simptome comune ce pot duce la dezvoltarea de rinita, astm sau eczeme. Chiar si pentru o persoana sanatoasa, dormitul pe o saltea murdara ar trebui sa fie evitat, deoarece inhalarea particulelor de murdarie din aer si a microorganismelor din saltea in fiecare noapte, cu siguranta, nu le promite o sanatate buna.
4. Folosirea oricarui tip de aspirator pentru curatarea saltelei.
Exista mai multe tipuri de aspiratoare, care sunt comercializate pentru curatarea saltelei si chiar pentru uciderea acarienilor de praf. Exista aspiratoare ieftine si exista aspiratoare scumpe. Unele sunt mari si grele, in timp ce altele sunt mici si usoare ca o jucarie, dar promit sa indeplineasca mai multe functii.
Aspiratoarele polivalente vandute pe piata sunt proiectate pentru a realiza sarcini multiple de curatare, si anume sa aspire podeaua, plafonul, canapeaua, etc. Spre deosebire de aspiratorul profesional de curatare a saltelelor, un aspirator multifunctional nu este special conceput si fabricat pentru saltele si, prin urmare, este ineficient in eliminarea particulelor de praf si a microorganismelor care sunt adanc impregnate in interiorul saltelelor groase.