Cum iti alegi vitaminele?

Atunci cand te simti obosit, fara vlaga, iti indrepti in mod natural atentia spre vitamine si suplimente naturale. In farmacie se gasesc o multime de astfel de produse, in toate formele si toate culorile, continand diferite formule, cu cocktail-uri variate de vitamine. Cum alegem vitaminele cele mai potrivite pentru noi, adaptate nevoilor noastre?

Vitaminele nu au valoare energetica proprie. Sunt implicate in numeroase cascade metabolice si participa la buna functionare a organismului. Majoritatea din ele intervin sub forma de cofactor – prezenta lor este indispensabila pentru ca reactiile metabolice sa aiba loc. Sunt conferite doar de alimentatie, exceptand vitamina D care este sintetizata de melanocite (celulele pielii, gratie razelor UV). Se disting doua tipuri de vitamine: liposolubile care sunt stocate in grasimi si vitaminele hidrosolubile, solubile in apa, pe care organismul este incapabil sa le stocheze.

Vitamine liposolubile

Vitamina A. Este o vitamina care intervine in procesul vederii. Joaca un rol important in formarea purpurului retinian, necesar adaptarii vederii atunci cand lumina se diminueaza. Denumita in egala masura retinol, are o actiune antioxidanta puternica si permite rezistenta la infectii.

Vitamina D. Vitamina D este indispensabila fixarii calciului in oase. Sinteza gratie razelor UV este sursa principala a acestei vitamine. Pestele gras precum somonul, sardinele sau macroul, materiile grase lactate contin si ele vitamina D.

Vitamina E. Aceasta vitamina este un antioxidant puternic care participa la buna functionare a sistemului nervos si muscular. Mentine elasticitatea membranelor celulare.

Vitaminele hidrosolubile. Vitamina B1 joaca un rol metabolic esential in special in degradarea celulelor. Este indispesnabila bunei functionari celulare si la transmiterea inflxului nervos. Se regaseste in special in drojdie si in cereale.

Vitamina B2 sau riboflavina intervine in lantul respirator si in buna functionare celulara. Este in special recomandata persoanelor care conjunctivita sau dermatita seboreica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.