Vitamina P

Vitamina P, care se mai numeste si citrina, din care face parte Rutina, complexul C, bioflavonoide de citrice si hesperidina este o vitamina  solubila in apa alaturi de flavenoli si flavine.

Aceasta vitamina este masurata in miligrame, fiind utila in absorbtia normala si folosirea vitaminei C.

Flavonoidele reprezinta substantele care fac culoarea portocalie sau galbena a citricelor, denumindu-se si factor de permeabilitate capilara.

Importanta deosebita a flavonoidelor este de a mari rezistenta vaselor capilare si reglarea absorbtiei la nivelul respectiv.

Impreuna cu vitamina C isi aduce aportul la stabilizarea starii de sanatate in cazul tesutului conjunctiv.

Nu sunt cunoscute dozele folosite zilnic, insa se poate discuta despre cantitatea de 500 mg vitamina C la care se adauga 100 mg bioflavonoide, care actioneaza concomitent.

De asemenea, vitamina P are si unele actiuni cum ar fi :

  • actioneaza si acorda sprijin in vindecarea gingiilor sangerande ;
  • este adjuvant in tratarea ametelilor si edemelor datorate ranilor urechii interne;
  • opreste distrugerea vitaminei C prin oxidare;
  • creste rezistenta in cazul infectiilor;
  • intareste vasele capilare;
  • creste eficacitatea vitaminei C;

Lipsa vitaminei P din organism poate duce la aparitia hepatitei, nefritei, diabetului si la aparitia unor fragilitati ale vaselor capilare, ducand pana la spargerea acestora.

Aceasta lipsa a vitaminei P se poate compensa prin consumul de ceai de macese, suc de lamaie, fructe si legume proaspete sau suplimente cu un bogat extract de plante sau prin consumul de vitamina P.

Vitamina P isi aduce aportul si la tratarea impotriva sclerozei, hipertensiunii arteriale, inflamatiilor si tumorilor, fiind utilizata impreuna cu vitamina C in prevenirea aparitiei gripei si cresterea nivelului de calciu din organism.

Vitamina P poate fi gasita in produse a naturale cum sunt caisele, macese, cirese, mure, coaja unor citrice  precum grapefruit, lamaie sau portocale.

Cantitatea de vitamina C consumata este mai eficienta cand actioneaza impreuna cu bioflavonoidele, iar fiind consumata in exces nu produce efecte toxice.

Vitamina P nu este rezistenta la lumina, oxigen, temperatura de prelucrare a alimentelor, caldura si apa.

Consumul in cantitati mai mari de vitamina P este recomandat in cazul migrenelor, artritelor, raceli, degeraturi, spasme, pelagra, arsuri si varice.

De asemenea in cazul consumului in exces pot aparea si reactii negative cum ar fi diaree, voma, tahicardie, senzatie de caldura, congestia fetii, urticarie.

Resurse:

http://www.foodart.ro – Retete Culinare

http://ro.wikipedia.org – Enciclopedia libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.