Ce Trebuie sa Stii despre Polita RCA

RCA-ul sau Asigurarea de Raspundere Civila Auto este o polita de asigurare prin intermediul careia tertele persoane care au fost prejudiciate in timpul unui accident de circulatie pot primi despagubiri pentru daune material sau pentru vatamarea corporala, indiferent care este situatia materiala a celui care a produs respectivul accident de circulatie.

Polita de asigurare RCA nu trebuie confundata insa cu cea CASCO. Desi ambele polite sunt „auto”, numai cea RCA este obligatorie. De asemenea, din punct de vedere al riscurilor asigurate prin intermediul celor doua tipuri de polite exista diferente semnificative. Prin polita de asigurare RCA se acopera despagubirile legate de prejudicierea unor terte persoane de catre soferul masinii asigurate in timpul unui accident de circulatie, in timp ce prin intermediul politei de asigurare CASCO se acopera riscurile legate de avarierea propriului automobil.

Daca va numarati printre cei care doresc sa beneficieze de polite de asigurare la unpret foarte bun este esential sa comparati ofertele diferitelor companii de asigurari. Majoritatea persoanelor care doresc sa incheie polite de asigurare RCA o fac alegand drept criteriu principal de selectie pretul. Intrucat despagubirile se ofera pentru pagubele tertelor persoane, cat si datorita faptului ca polita de asigurare RCA este obligatorie, iar plafonul maxim al despagubirilor este acelasi pentru toate companiile de asigurari este evident ca principalul criteriu al de selectie al politei de asigurare RCA este pretul cat mai redus.

Atunci cand incheiati polita de asigurare RCA se aplica sistemul „bonus-malus”. Prin intermediul acestui sistem este corelata prima de aigurare RCA cu numarul de accidente pe care respectivul asigurat le-a provocat in trecut. Daca, de exemplu, in trecut ai provocat cel putin un accident rutier, valoarea primei de asigurare va creste cu pana la 200% (acest procent este aplicat in cazul unor companii de asigurari, de la 3 accidente de circulatie in sus).  Din contra, in cazul in care istoricul dumneavoastra la volan este cel al unei persoane care a condus responsabil si nu a produs accidente de circulatie, atunci veti putea primi o reducere de cel putin 50% la prima de asigurare. Daca vrei sa afli cum sa iti verifici polita de asigurare RCA pentru a determina daca mai este valabila sau nu, este suficient sa utilizati o aplicatie in acest sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.