RCA 2018. Cat costa si care sunt conditiile de utilizare?

Cea mai mare preocupare a soferilor este reprezentata de costuri. Din pacate, a avea o masina in proprietate inseamna asigurari auto, reparatii, combustibil, spalat, taxe de drum si o multime de alte costuri care pot face paguba destul de mare in buzunar.

Unele cheltuieli sunt obligatorii, in timp ce altele raman la latitudinea posesorului de automobil, daca sunt sau nu efectuate. Cel mai probabil, RCA-ul este cea mai importanta cheltuiala obligatorie, din motive evidente. In cazul unui accident, o asigurare de raspundere civila auto indreapta pagubele, fara a genera certuri intre soferi. Pentru ca este obligatorie, majoritatea soferilor cauta cel mai ieftin RCA, motiv pentru care putini sunt incantati de evolutia preturilor in 2018.

Cat costa RCA-ul in 2018?

Din pacate, din februarie 2018 tarifele pentru politele RCA au crescut cu aproximativ 9%. Daca in 2017 tariful mediu de referinta era de 692 de lei, in prezent acesta a crescut la 756 de lei. In cazul persoanelor juridice costurile sunt mai mari, ajungand la 1752 de lei, o suma piperata, comparativ cu cei 1574 de lei din 2017.

Cum se calculeaza tarifele RCA?

Dat fiind faptul ca asigurarea RCA este destul de costisitoare, soferii trebuie sa se pregateasca din timp cu informatii, in asa fel incat sa achizitioneze automobile care necesita investitii cat mai mici. Tarifele practicate de asiguratori se bazeaza pe categoria de vehicule, pe tipul de asigurat, pe varsta acestuia si pe caracteristicile tehnice ale automobilului. Tariful de referinta este unul mediu, acesta putand fi mai mare, sau mai mic, in functie de criteriile de mai sus.

Care sunt conditiile de utilizare a unei polite RCA?

Aceasta polita reprezinta un contract incheiat intre posesorul unui automobil si o companie de asigurare. Conform celor de la romasig.ro, pentru a utiliza o polita RCA, soferii trebuie sa se hotarasca asupra unui asigurator si sa semneze contractul. Din fericire, o astfel de operatiune nu solicita foarte mult timp, in conditiile in care pot fi achizitionate si polite RCA online, mediu in care apar o multime de alte avantaje, cum ar fi posibilitatea de a compara preturile.

Masina trebuie sa indeplineasca si ea niste reguli pentru a putea fi asigurata:

  • Sa fie inmatriculata in Romania;
  • Sa fie asigurata de catre proprietarul sau, care este inscris in documentele de identificare;

Ce alte lucruri mai trebuie stiute despre RCA?

  • Asigurarea RCA este singura asigurare obligatorie, cu caracter general, din Romania;
  • Aceasta este necesara pentru absolut toate autovehiculele;
  • Alaturi de asigurarea RCA valabila in Romania, asiguratul primeste si o carte verde, valabila pe strazile din strainatate.
  • RCA-ul acopera doar pagubele persoanei pagubite intr-un accident, nu si pagubele vinovatului.
  • Cei care nu au o asigurare RCA risca amenzi usturatoare si retinerea certificatului de inmatriculare al automobilului;
  • Asigurarea RCA nu se transmite, in cazul in care automobilul este vandut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.