Pizeriile de tip american au aparut in Romania de foarte multi ani iar asta face ca iubitorii de pizza, sa gaseasca din ce in ce mai greu o pizza cu gustul autentic.
Ce face o pziza sa aibe un gust autentic? Totul pleaca de la blat si tipul de coptor folosit. Daca blatul este unul congelet iar cuptorul in care se coace pizza respectiva este unul electric, este clar ca avem de-a face cu o pizza de tip american. Asta nu inseamna ca pizza americana nu este buna. Pizza americana face referire la produsul de tip congelat, care isi are trendul din cultura americana.
Asadar ramane sa mai lamurim ce anume face o pizza autentica. Blatul proaspat, facut pe loc din ingrediente premium alaturi de o coacere in cuptorul cu lemne, da pizzei savoarea pe care o asteapta orice iubitor de pizza.
In Bucuresti sunt tot mai putine astfel de pizzerii care sa prepare pizza la cuptorul cu lemne fiind mult mai simplu, mai ieftin si mai practic sa lucreze cu cuptoarele electrice.
O pizzerie care inca mai ofera gustul autentic al pizzei, este Pizzeria Divino care foloseste cuptor cu lemne pentru a produce, probabil cea mai buna pizza din sectorul 6.
De ce este mai complicat sa coacem pizza la cuptorul cu lemne? In primul rand, pentru ca temperatura de coacere se atinge intr-un timp relativ, de trei ori mai mare fata de cuptoarele electrice sau pe gaz. Daca intr-un cuptor electric se poate coace pizza dupa 20 de minute, un cuptor pe lemne are nevoie de pana la o ora pentru a atinge temperatura optima de coacere.
Mai mult de atat, in fiecare ora, cuptorul cu lemne necesita aproape 10kg de lemne pentru a mentine focul pentru coacerea pizzei. Acesta este secretul unei pizze delicioase, autentice, cu gustul de odinioara. Cuptorul pe vatra cu focul lemnelor de fag, ofera pizzei un gust ce nu poate fi atins de pizzeriile care folosesc cuptoare electrice sau pe gaz.