Negresele sunt printre primele retete pe care orice bucatar priceput le-a incercat. De fapt, multi dintre noi am fost la fel de bucurosi ca si copiii atunci cand am scos din cuptorul nostru primul lot de negrese. Si, la fel de probabil, am fost nedumeriti de faptul ca pe cat este de simpla reteta de negresa pe atat rezultatele sunt variate: uneori iese prea uscata, alteori nu se coace in centru, etc.
Negresele clasice sunt pregatite doar din cateva ingrediente: unt, ciocolata, zahar, oua si faina.
Un rol important il are si tava in care le coacem. In primul rand, trebuie sa utilizati dimensiunea tavii speficata in reteta, de obicei, dar nu intotdeauna aceasta are undeva la 8 cm patrati. Daca veti coace intr-o tigaie prea mare, negresa va iesi uscata, iar daca veti coace intr-o tava prea mica acestea e posibil sa ramana necoapta in centru.
Daca forma de copt are o culoare stralucitoare, ea va conduce uniform caldura in timp ce daca aceasta are o culoare inchisa poate duce la arderea si rascoacerele negresei.
Intotdeaua ungeti forma de copt cu unt, ulei sau spray de gatit, chiar daca acest lucru nu este specificat in reteta. Anumiti bucatari priceputi pe langa faptul ca ung tava, pun si hartie de pergament sau folie de aluminiu pentru a fi sigur ca prajitura se coace uniform si nu se arde. Dupa ce s-au copt, negresele se lasa la racit apoi se taie si se rastoarna pe un platou.
Amestecarea si coacerea
Cele mai multe retete de negresa incep prin topirea untului si a ciocolatei. Cel mai sigur mod de a face acest lucru este intr-un cazan dublu, la bain-marie. Daca sunteti un bucatar priceput, puteti pune untul si ciocolata la foc mediu pe aragaz, amestecand in mod constant pana la topire. De asemenea, untul si ciocolata pot fi topite impreuna intr-un cuptor cu microunde la putere medie, amestecand din 30 in 30 secunde.
Negresa va fi mai usor de taiat, daca puneti tava in congelator pentru cateva minute.
Nu exista doar un singur tip de negresa. Pe blogul culinar bucatarul priceput, am gasit mai multe retete de negresa, cum ar fi: negresa de post, negresa cu ciocolata, negresa cu nuci, etc.