CIPRU: Destinatie pentru toate anotimpurile

Dacã vrei la Afrodita, te urci în avion si pleci în Pafos
Statul insular din Marea Meditereanã atrage în fiecare an sute de mii de turiști din toatã lumea. Cu predilecție, datoritã orientãrii sale anglofone, în Cipru întâlnești australieni, americani, englezi, scoțieni, irlandezi sau galezi.

Se circulã pe dreapta, la fel ca în Anglia pentru cã insula a fost ocupatã de britanici pentru aproape 100 de ani. La aterizare, dacã ajungi ziua, ai senzația cã te topești în mare, aeroportul din Larnaca fiind foarte aproape de țãrm. Nu vei gãsi pe nimeni care sã nu știe englezã, și de cum ai pus piciorul pe pãmânt cipriot cu siguranțã cã vei fi întrebat imediat dacã ai nevoie de ajutor. Dacã vrei un taxi. Sau unde te duci? La Ayia Napa, Limassol sau Nicosia. De preferat este sã nu dai curs niciunei invitaþii și sã închiriezi repede o mașinã chiar de la aeroport. Poți plãti cu cash sau cu credit card, dar cu siguranþã cã orice cipriot din lume va prefera sã primeascã cash. Taxele pentru o zi nu diferã mult fațã de ce oferã Grecia, așa cã pentru un sejur de 7 zile poți scoate o mașinã de clasã medie pentru 150 de euro, cu plinul fãcut. La întoarcere, e musai sã returnezi mașina cu aceeași cantitate de combustibil cu care ai primit-o. Nu de fiecare datã ți se cere sã lași garanție, așa cã e bine ca în Cipru sã negociezi orice serviciu pe care ți-l dorești. Trebuie în schimbi sã ai mare grijã, pentru cã ciprioții sunt fini negociatori. Nu-ți cer niciodatã prea mult, dar la final dacã i-ai pãcãlit cu ceva, fie chiar și 5-10 euro, te vor evita pe viitor.

S-a scos viza de aeroport

Pânã în 2008, în Cipru aveai nevoie neapãratã de pașaport. Imediat cu trecerea la Uniunea Europeanã și la moneda euro, aceste unice variante de a intra în țarã au fost eliminate. Mare atenție însã la felul în care conduceți. La fel ca în anglia, se circulã pe dreapta, iar volanul se aflã tot pe partea dreaptã. Cel mai greu este la intersecții. Prima oarã te vei asigura din stânga, pentru cã de acolo vin mașinile, apoi dacã din dreapta nu vine nimic, drumul e al tãu. Cele câteva autostrãzi pe care le au sunt de excelentã calitate și leagã Larnaca de principalele orașe: Limassol, Nicosia, Ayia Napa și Pafos acolo unde se aflã și statuia Afroditei..

Distracție cât cuprinde la Ayia Napa

Cea mai tare dintre stațiuni este fãrã îndoialã, Ayia Napa. Aici vin deobicei tinerii, și timp de trei anotimpuri nu doarme nimeni, cu excepþia gazdelor cipriote. Pe ciprioți nu-i vezi ziua, pentru cã dorm. Viaþa lor izbucnește dupã ora 18.00. Atunci se duc la cumpãrãturi, atunci rezolvã toate câte le au de rezolvat, iar dupã miezul nopții sunt în cluburi. Pânã la orele dimineții nu-i mai scoți de-acolo, nici cu poliția. Petrec de parcã ar fi Revelion în fiecare zi.

Cipru vine de la grecescul Kypros (cupru)

În Cipru, livezile înmuguresc în Ianuarie și pânã în luna Februarie sunt deja înflorite. În Martie zilele sunt încã rãcoroase, cu temperaturi de aproximativ 19C. Începutul primãverii este o perioadã minunatã pentru a vizita Cipru datoritã temperaturilor optime (20-25 C). Vara începe în Mai și dureazã pânã la mijlocul lunii Octombrie. Când temperatura ajunge la 32 C pe plajã (sau chiar mai mult), o vizitã în Munții Troodos, care nu sunt foarte înalți e reconfortantã, loc ideal pentru excursii sau relaxare. Kypros, cum îi spun grecii, reprezintã o destinație perfectã pentru petrecerea uneci vacanțe, indiferent de anotimp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.