Termenul „eczema” este folosit in doua moduri diferite: poate fi utilizat pe scara larga pentru a descrie orice tip de eruptie cutanata sau poate fi folosit pentru a descrie dermatita atopica, o afectiune cronica a pielii care incepe, de obicei, in timpul copilariei. Cuvantul „atopic” se refera la o colectie de boli care implica sistemul imunitar, incluzand dermatita atopica, astmul si febra fanului.
Cauza specifica a eczemelor ramane necunoscuta, insa se considera ca se dezvolta datorita unei combinatii de factori ereditari (genetici) si de mediu. Eczemele se manifesta in mod frecvent la sugari prin patch-uri uscate si solzoase care apar pe piele. In aceasta situatii apar adesea si senzatii intense in mancarime. Copiii au mai multe sanse de a dezvolta afectiunea daca un parinte a avut eczema sau o alta boala atopica. Daca ambii parinti au o boala atopica, sansele cresc.
Simptomele eczemelor pot varia, in functie de varsta persoanei afectate. Majoritatea persoanelor dezvolta o eczema inainte de varsta de 5 ani. Jumatate dintre cei care dezvolta o eczema in copilarie continua sa aiba simptome si ca adult, desi aceste simptome sunt adesea diferite de cele cu care se confrunta copiii.
Persoanele care sufera de aceasta afectiune vor experimenta adesea perioade in care simptomele se vor inrautati, urmate de perioade de timp in care simptomele se vor imbunatati sau vor disparea.
Tratament pentru eczeme
Cand vine vorba despre tratament eczeme, trebuie apreciat ca vizeaza vindecarea pielii afectate si prevenirea aparitiei simptomelor. Medicii vor sugera un plan de tratament bazat pe varsta, simptome si starea pacientului.
Exista numeroase lucruri pe care persoanele cu eczeme le pot face pentru sanatatea pielii si atenuarea simptomelor:
– bai calde regulate;
– aplicarea unui produs hidratant;
– purtarea hainelor de bumbac si a tesaturilor moi, evitarea fibrelor dure fiind o conditie esentiala;
– evitarea schimbarilor rapide de temperatura si a activitatilor care induc transpiratia;
– folosirea unui umidificator.
De asemenea, exista mai multe medicamente care pot fi prescrise de medici pentru a trata simptomele eczemelor:
- cremele si unguentele corticosteroidiene topice – medicamente antiinflamatoare care pot imbunatati principalele simptome ale eczemelor, cum ar fi inflamarea pielii si mancarimea. Daca tratamentul este ineficient, pot fi prescrise produse cu corticosteroizi sistemici.
- medicamente pentru tratarea infectiilor fungice si virale.
- inhibitori topici ai calcineurinei – un tip de medicament care suprima activitatile sistemului imunitar, diminueaza inflamatia si ajuta la prevenirea inflamarii.
- fototerapia poate fi prescrisa pentru a trata o eczema usoara sau moderata. Aceasta implica expunerea la unde ultraviolete A sau B, singure sau combinate.
Chiar si dupa ce o zona s-a vindecat, este important sa se continue ingrijirea, deoarece pielea se poate iritata din nou.