Lupus: tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala auto-imuna

Lupus desemneaza o boala auto-imuna cronica care poate afecta pielea dar si numeroase organe (rinichi, ficat, intestine, creier, piele). Simptomele sunt variabile in functie de fiecare pacient in parte si tratamentul depinde de gravitatea bolii. Te invitam sa citesti randurile de mai jos pentru a afla totul despre aceasta boala auto-imuna.

Ce este Lupus?

Lupus eritematos diseminat desemneaza o boala auto-imuna cronica. Astfel, in cadrul acestei afectiuni sistemul imunitar se intoarce impotriva celulelor organismului. Originea acestei dereglari este inca misterioasa pentru oamenii de stiinta si medici insa, cel mai notabil element este prezenta unor anticorpi in proportii neobisnuite in sange.

Lupus este o boala cronica si evolueaza prin pusee. Unele persoane sunt tot timpul bolnave insa, majoritatea sunt afectate doar in anumite perioade. In general, lupusul dureaza toata viata, nu se vindeca.

Lupusul in cifre

Lupusul este o boala relativ rara insa nu este exceptionala. In jur de 41 de persoane din 10 000 sufera de lupus. Lupusul afecteaza femeia in noua cazuri din zece, drept umare este mai rar la gena masculina. Este mai frecvent la categoria de varsta 30-39 de ani. Lupusul afecteaza copilul sau adolescentul (inainte de varsta de 19ani) in doar 10% din cazuri.

Care sunt cauzele care duc la aparitia bolii?

Originea lupusului este auto-imuna (anticorpii se intorc impotriva organismului). Un numitor comun ar fi prezenta anticorpilor in sangele pacientilor. S-au identificat numai putin de 50 de gene asociate lupusului. Un istoric familial de lupus va determina un risc mai crescut de aparitie a bolii.

Conform studiilor, un nivel anormal de hormoni, un nivel crescut de estrogen ar putea contribui in egala masura la aparitia bolii. Si unele medicamente folosite pe termen lung cum ar fi hidralazina si chinidina sunt asociate cu aparitia unei forme de lupus cunocut sub denumirea de lupus eritematos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.