Tensiune oculara: care sunt cauzele si cum recunoastem simptomele?

Atunci cand exista presiune in interiorul ochiului, aceasta se numeste tensiune oculara. Aceasta poate fi prea scazuta (hipotonie) sau prea ridicata (hipertonie). Atunci cand este ridicata, este un factor de risc major pentru glaucom, o boala caracterizata prin afectarea nervului optic. Analizam situatia impreuna cu un specialist.

”Tensiunea oculara nu are nimic de-a face cu tensiunea arteriala”, explica prof. oftalmolog Yves Lachkar. Ea se caracterizeaza printr-o crestere a presiunii produse de un lichid din interiorul ochiului, umoarea apoasa. La un nivel normal, presiunea oculara este cuprinsa intre 10 si 21 de milimetri de mercur, dar aceasta cifra poate varia in functie de o serie de factori, inclusiv varsta subiectului si pozitia acestuia in momentul masuratorii. Tensiunea oculara apare atunci cand presiunea depaseste 21 mmHG. Profesorul Yves Lachkar explica faptul ca umoarea apoasa, „secretata de corpul ciliar, este reinnoita la fiecare doua ore si eliminata in principal prin reteaua trabeculara la nivelul unghiului iridocornean. Atunci cand exista o disfunctionalitate si eliminarea este deficitara, presiunea in ochi creste si poate duce la glaucom”.

Tensiunea oculara: ce este glaucomul si care sunt primele semne ale acestei boli oculare?

Glaucomul este o boala oculara cauzata de o crestere anormala a presiunii lichidului din interiorul globului ocular. „Aceasta hipertensiune duce progresiv – si de obicei fara simptome! – la afectarea nervului optic si la pierderea ireversibila a vederii”, continua specialistul.

La debutul bolii, hipertensiunea afecteaza mai intai vederea periferica. Este un pic ca si cum ai purta un hanorac si nu ai putea sa vezi in afara lui, spune oftalmologul. Apoi campul vizual se micsoreaza pana cand devine tubular, iar daca afectiunea nu este tratata, va puteti pierde complet vederea.

Care sunt diferitele tipuri de glaucom?

Exista diferite tipuri de glaucom:

glaucom cu unghi deschis: aceasta este cea mai frecventa forma. Se dezvolta foarte lent, pe masura ce sistemul de drenaj al umorii apoase a ochiului se blocheaza treptat;

glaucom cu unghi inchis: o forma mult mai rara, glaucomul cu unghi inchis apare cel mai adesea la persoanele in varsta, hipermetropice. Presiunea oculara creste rapid, provocand dureri de cap, dureri oculare, ochi rosii, vedere incetosata si chiar greata. Aceasta este o urgenta oftalmologica care necesita tratament rapid.

Care sunt semnele hipertensiunii oculare?

In majoritatea cazurilor, nu exista semne care sa sugereze glaucomul. Hipertensiunea oculara este silentioasa si asimptomatica. „De aceea este atat de important, mai ales daca exista un istoric familial, sa fie depistata de un oftalmolog”, insista profesorul Lachkar.

Hipertensiunea oculara: care sunt factorii de risc?

Principalii factori de risc sunt:

varsta: incidenta glaucomului creste odata cu varsta. In timp ce prevalenta sa este scazuta intre 18 si 40 de ani, aceasta este de 2% la varsta de 80 de ani;

istoricul familial: pacientii care au o ruda de gradul intai cu glaucom prezinta un risc mai mare de a-l dezvolta;

originea etnica: in special persoanele cu pielea inchisa la culoare;

miopia: subiectii miopi dezvolta mai frecvent glaucom cu unghi deschis, in timp ce subiectii hipermetropici sunt mai predispusi la glaucom cu unghi inchis.

 

Sursa: https://www.femmeactuelle.fr/sante/maladie/tension-oculaire-quelles-sont-sles-causes-et-les-symptomes-un-expert-repond-2160990

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.