Care este diferenta intre odinofagie si disfagie?

Termenii de odinofagie si de disfagie sunt cel mai adesea, confundati. Si totusi, se refera  la doi  termeni distincti.

Odinofagia si disfagia sunt doi termeni care fac referire la o serie de probleme care sunt in legatura cu ingerarea de alimente. Dar, totusi, nu ar trebui sa fie confundati.

Odinofagia face referire la o durere care se manifesta in momentul in care inghitim alimentele. Aici intra alimentele solide, lichide sau saliva.

Iata cateva din caracteristicile acestei boli:

  • durere lejera iar in unele cazuri aceasta problema poate deveni mai grava, dar in general, este destul de slaba.
  • In anumite cazuri, durerea la deglutitie poate deveni cronica, un simptom care poate arata ca poate fi vorba despre o problema mai grava.
  • Contractii sincronice. Muschii din zona se contracta si pot provoca dureri mari.

Odinofagia este cel mai adesea consecinta unei maladii precum faringita, amigdalita sau o intreaga serie de de infectii care pot afecta zona gatului. Dupa ce boala este tratata, odinofagia poate disparea.

Disfagia nu se refera la durerea resimtita in timpul deglutitiei, ci la dificultatile de a inghiti atat alimentele solide, cat si cele lichide.

Alimentele nu pot sa treaca de zona gatului si se pot intalni dureri in momentul inghitirii alimentelor deci alimentele sau lichidele nu pot sa aiba parcursul lor normal.

Poate sa apara de asemenea senzatia unui gat care parca te strange si din cauza imposibilitatii de a inghiti anumite alimente, acestea revin in gat, fara sa fi trecut prin gat.

Disfagia poate sa fe cauzata de o boala rara, numita Achalazie, care poate sa fie legata de o tumoare sau de prezenta unei alergii.

Cand vei consulta un medic cu privire la aceste simptome, acesta va verifica daca nu cumva exista un eventual corp strain care sa fie responsabil cu disfagia.

Pentru a evita cele doua probleme se recomanda sa se mestece bine alimentele si sa nu se consume bucati prea mari care sa faca deglutitia sa devina dificila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.