Ai auzit pana acum de maladia NASH?

NASH sau Steatoza Hepatica Non-Alcoolica sau maladia provocata de sucurile carbogazoase, este o boala despre care nu se vorbeste destul.

Deci daca bei prea multe sucuri carbogazoase si consumi prea multe alimente grase si dulci, nu va fi afectat doar silueta ta, ci si ficatul tau care va fi supraincarcat cu trigliceride. Ori, un ficat mult prea gras poate genera ciroza sau chiar cancer, fara sa consumi macar un strop de alcool.

Se spune despre NASH ca este maladia secolului sau ca este urmatoarea maladie mondiala. Cel putin o persoand in cinci sufera fara sa stie de « boala ficatului gras », o afectiune grava, dar care poate sa fie vindecata fara medicamente.

Deci este vorba despre o supraincarcare a ficatului cu grasime, care nu este legata de consumul de alcool, ci de regimul alimentar pe care il urmam. Din punct de vedere medical, este vorba despre maladia ficatului gras nonalcoolic, care poate evolua inspre o forma mai grava, NASH, steatoza hepatica non- alcoolica, care se cracterizeaza printr-o inflamatie a fibrozelor.

Specialistii sunt de parere ca aceast maladie a ficatului gras va deveni incet-incet, principala cauza a carcinomului hepatocelular, cea mai raspandita forma de cancer de ficat. Maladia este asociata de asemenea, cu riscuri ridicate si in ceea ce priveste maladiile cardiovasculare.

Cum se poate diagnostica? Cel mai adesea, maladia este diagnosticata dupa un bilant sanguin sau pentru ca un medic are suspiciuni ca este vorba despre un ficat gras si nu despre o obezitate abdominala, un diabet sau un prediabet.

Dar aceasta maladie poate sa fie prevenita, schimbandu-se stilul de viata. Chiar si in stadiul de NASH, maladia se poate inversa, luandu-se masuri drastice. Ai nevoie de un regim hipocaloric daca esti supraponderal sau in caz contrar, de un regim de tip cetogen, slab in glucide si bogat in grasimi.

A doua faza de stabilizare, se bazeaza pe un regim de stabilizare, pe cel mediteranean, cu un indice glicemic scazut sau low carb, de tip Atkins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.