Cafeaua face parte din categoria celor mai consumate si celor mai apreciate bauturi din lume. Nu mai putin de 3 miliarde de cesti sunt baute in fiecare zi si exact de aici au pornit cercetatorii de la Universitatea Adelaide din Australia de Sud.
Cafeaua- un stimulent din ce in ce mai consumat. Cafeaua este o bautura stimulanta, toata lumea stie asta. Dimineata, la pranza sau seara, o consumam din diferite motive. Fie ca vrem sa ne trezim, fie ca nu vrem sa dormim seara sau pur si simplu ca ne ajuta sa digeram. Deci se intampla uneori sa abuzam de ea. Mai putin… sau mai mult.
Astea fiind spuse, anumite studii promoveaza consumul de cafea. Afirma chiar ca daca consuma cafea, acest lucru are multiple avantaje pentru sanatate. Concentrare, productivitate, mentinerea sanatatii creierului, prelungirea sperantei de viata, incetinirea cancerului de prostata, etc. Pe scurt, ii sunt conferite o multime de beneficii miraculoase.
Si chiar daca toate virtutile sale sunt dovedite stiintific, nu ar trebui sa uitam de riscurile pe care le prezinta un consum exagerat de cafea, precum infarctul de miocard sau hipertensiunea. Acest lucru este mult mai important pentru unele persoane care traiesc cu o lejera modificare genetica. Este vorba despre gena CYP1A2, care odata modificata, face ca metabolizarea cafelei sa devina foarte dificila si mareste riscurile de a suferi de o maladie cardiovasculara.
5 cesti si nu mai mult. Cu peste 3 miliarde de cesti de cafea baute in intreaga lume, este imperativ sa stim ce este bine pentru noi si ce nu. Numarul de cafele consumat zilnic are un impact destul de puternic asupra sanatatii. Totul tine de moderatie, cu cat vei consuma mai multa cafea deci, cu atat starea ta de sanatate va avea de suferit.