Sanatatea orala in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, femeile sunt predispuse la boli parodontale (gingivale) si la carii dentare. Mai mult, copiii nascuti de femei care s-au confruntat cu probleme orale in timpul sarcinii tind sa aiba mai multe carii si boli gingivale in primii ani de viata. Prin urmare, sanatatea orala este o parte importanta a ingrijirii prenatale si nu trebuie neglijata in niciun fel.

Sarcina si bolile gingivale

Aproape 60-75% dintre femeile gravide au gingivita, aceasta fiind considerata prima etapa a bolilor parodontale, manifestandu-se prin inflamarea gingiilor si sangerarea lor. Mai mult, gingivita poate fi agravata de schimbarile hormonale care apar in mod normal in perioada sarcinii. Daca aceasta problema orala nu este tratata, osul care sustine dintii vor fi slabiti, acestia risca sa cada, iar gingiile se vor inflama si mai mult, imbolnavind si dintii din jur. Bolile gingivale sunt, de asemenea, asociate cu nasterea prematura si cu greutatea prea mica a copilului la nastere. Modul in care aceste rezultate slabe ale sarcinii sunt cauzate de bolile gingivale nu este inca pe deplin inteles.

Sarcina si cariile dentare

Femeile insarcinate pot fi, de asemenea, expuse riscului de a dezvolta carii dentare, iar acest lucru poate fi cauzat fie de schimbarile hormonale, fie de consumul crescut de dulciuri in perioada sarcinii. Se pare insa ca bacteriile cauzatoare de carii dentare din timpul sarcinii si de dupa sarcina, care se gasesc in cavitatea bucala a mamei, ajung si in gura bebelusului. Iar contactul precoce cu aceste bacterii si cu alte zaharuri pot cauza carii foarte devreme copiilor si, implicit, necesitatea unei ingrijiri dentare ample la o varsta frageda.

Cum pot fi prevenite problemele dentare in timpul sarcinii?

Este important ca fiecare femeie care are de gand sa ramana insarcinata sau care este deja insarcinata sa mearga la medicul dentist pentru a-si rezolva toate problemele orale. Medicul dentist trebuie instiintat in legatura cu toate medicamentele pe care le ia gravida, inclusiv cu cele naturiste. Totodata, dentistul trebuie sa stie daca gravida are o afectiune cronica sau daca a avut complicatii cu o sarcina anterioara care pot dauna sanatatii copilasului ce urmeaza sa vina pe lume acum.

Controalele dentare inainte si in timpul sarcinii sunt importante, deoarece doar medicul dentist poate gasi si trata problemele dentare si gingivale din timp. Nu in ultimul rand, viitoarele mamici trebuie sa aiba o igiena orala corecta, care sa includa periaj dentar de doua ori pe zi, folosirea atei dentare macar o data pe zi si clatirea gurii cu apa bucala. Se recomanda, de asemenea, evitarea alimentelor bogate in zahar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.