Cum sa aleg uleiul de masline ? Ce putem consuma la micul-dejun? Iata cateva sfaturi-cheie pentru a adopta una din cele mai bune diete din lume.
Protejeaza inima, creierul, reduce riscurile aparitiei mai multor tipuri de cancer si nu ingrasa. Beneficiile dietei mediterane sunt numeroase. Insa ce putem face concret pentru a o urma si pentru a profita de toate aceste beneficii?
Fructe si legume la toate mesele principale. Vegetalele constituie baza in cadrul dietei mediteranene si se invita in meniul nostru de zi cu zi. Vegetalele se pot consuma crude sau gatite. La micul dejun putem consuma un fruct, paine si un produs lactat. La pranz si la cina putem consuma un antreu alcatuit din castraveti si rosii, legume si cereale integrale bio. Legumele crude au un continut mare de Vitamina C si pregatesc stomacul pentru digestie. Exista persoane care considera ca dieta mediteraneana este alcatuita doar din rosii si vinete insa, in Grecia, se consuma si varza, ardei sau napi pe timp de iarna.
Inlocuieste carnea cu pestele. In tarile mediterane, carnea rosie reprezinta, in mod traditional, o masa festiva, nu face parte din alimentatia de zi cu zi. In schimb, se consuma peste in cantitati enorme. Ideal ar fi ca toata lumea sa consume peste de cel putin doua ori pe saptamana si sa privilegieze sardinele si macroul. Acestia sunt pesti grasi bogati in Omega 3. In ceea ce priveste aporturile in proteine, carnea poate fi inlocuita cu leguminoase.
Spune nu produselor industriale. Dieta mediteraneana inseamna produse proaspete, netransformate. Cu alte cuvinte, se elimina orice produs semipreparat, industrial, orice sosuri industriale. Aceste produse contin mult prea multi aditivi. Alege un baton cu cereale in detrimentul unui patratel de ciocolata, alege fructele cu coaja precum nuci, migdale sau arahide.
Ulei de masline pentru toate sosurile. Ingredientul vedeta in cadrul dietei mediteraneene, uleiul de masline este indispensabil pentru a profita de toate beneficiile conferite de un regim sanatos. Are o activitate anti-inflamatorie si previne bolile cronice. Se poate folosi pentru asezonarea salatelor sau fripturilor dar si pentru a prepara tot felul de sosuri.
Fa din micul dejun cea mai importanta masa. Dieta mediteraneana nu se rezuma la o lista de alimente de consumat ci reprezinta un adevarat stil de viata. In tarile mediteraneneene micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, cea care confera energia necesara de-a lungul intregii zile.