Exista destul de multe medicamente care pot afecta atentia, concentrarea sau somnul. Au deci efecte neplacute care pot sa fie chiar periculoase. Unele din aceste efecte pot sa fie starile de greata, de voma, sau durerile abdominale, pe langa faptul ca pot provoca somnul, un lucru care nu e bun deloc mai ales atunci cand conduci masina.
Benzodazepinele si condusul. Sunt medicamente care pot actiona asupra sistemului nervos central. Sunt capabile sa produca efecte sedative, antioncovulsive si hipnotice. Din acest motiv, sunt foarte folosite pentru a trata anxietatea, insomnia sau chiar epilepsia. Dar aceste medicamente pot provoca o pierdere a concentrarii sau a atentiei sau o diminuare a functiilor motrice. Pot induce chiar o stare de depresie.
Antihistaminicele de prima generatie sau cele clasice. Cele de prima generatie sunt capabile sa rupa bariera hemato-encefalica. Dar aceste medicamente pot sa provoace anumite efecte secundare precum: vedere in ceata, somnolenta, perturbarea vederii sau chiar halucinatii. Deci nu se recomanda deloc sa iei aceste medicamente atunci cand esti la volan.
Antidepresivele si condusul. Antidepresivele sunt un alt tip de medicamente care nu ar trebui sa fie luate atunci cand esti la volan. Studiile au ajuns la concluzia ca pot ameliora probleme cu somnul.
Medicamentele antilepileptice. Si acest tip de medicamente pot prezenta efecte neplacute, precum somnolenta, stari de confuzie sau de ameteala, pierderea memoriei sau a concentrarii.
Este esential deci sa te informezi mai mult cu privire la medicamentele care pot provoca o somnolenta excesiva. In acest fel, vei reduce semnificativ riscurile de a suferi de accidente. Consulta deci medicul sau farmacistul daca ai anumite indoieli si nu ar trebui sa iei niciodata singur medicamente, fara prescriptie. Poti incerca de asemenea sa le inlocuiesti cu anumite alternative care nu sunt atat de periculoase.