Informatii despre cistite

Igiena intima: excesul poate fi daunator
O igiena intima prea scrupuloasa poate fi daunatoare cand vorbim despre cistite cu repetitie, in aceasta privinta, foarte binele este dusmanul lui bine. Spalarea locala cu apa si sapun dupa fiecare scaun este mai mult decat suficienta.

Un studiu american ce a inclus 1.200 de femei active sexual arata ca riscul de vaginoza (o infectie a vaginului determinata de germeni anaerobi) este cu 40% mai mare la doamnele care fac asa-numitele dusuri intravaginale mai mult de o data pe luna. Frecventa este cu atat mai sporita la femeile care prefera sa-si faca zilnic in acest mod toaleta intima. „Tratamentul” in cauza are un efect nefast, destabilizator asupra florei bacteriene pe care vaginul o adaposteste. Mai exact, limiteaza lactobacilii, care coabiteaza armonios cu alti germeni si au grija ca acestia sa nu predomine. Daca echilibrul florei locale este stricat ca urmare a unei igienizari prea agresive, anumite bacterii sau fungi periculosi (in special Candida) prolifereaza, dand nastere unei infectii. De asemenea, este bine sa nu utilizati produse prea puternice (sapunuri dure, geluri cu mirosuri puternice, tampoane parfumate etc).

Sursa Cistite recidivante: Medicidetop.ro

Afinul rosu, o planta pe care te poti baza
Mai multe studii intreprinse in acest deceniu au condus la o concluzie imbucuratoare pentru femeile care se confrunta cu cistita recidivanta: administrarea cu consecventa a preparatelor pe baza de fructe ori frunze de afin rosu (merisor) reduce considerabil frecventa episoadelor de infectie urinara.

Aceasta planta contine substante care impiedica aderarea bacteriilor patogene, in special E-coli, la peretii vezicii urinare. In sprijinul descoperirii a venit si un experiment condus de o echipa de cercetatori din Scotia, care a comparat eficacitatea tratamentului fitoterapeutic cu unul de referinta, constand in administrarea de antibiotice in doze mici, cu scop preventiv, o durata lunga de timp. Mai precis, 137 de femei de peste 45 de ani ce avusesera in anul anterior studiului de cel putin doua ori cistita au luat vreme de sase luni fie 500 mg extract de merisor, fie 100 mg trimetoprim, un antibiotic de sinteza eficient contra germenilor responsabili de aparitia infectiilor urinare.

Pe parcurs, 39 de voluntare s-au reimbolnavit de cistita, gradul de recurenta fiind asemanator in ambele tabere. Mai multe femei aflate sub antibioterapie au abandonat din cauza efectelor secundare ale medicamentelor. In ambele situatii, bacteria cel mai des incriminata a fost E-coli.

Potrivit autorilor, antibioticele nu au vreun avantaj notabil in ceea ce priveste eficacitatea fata de produsul natural, insa certamente implica mai multe reactii adverse.

Asadar, femeile care sufera frecvent de cistita pot evalua, alaturi de medicul curant, care varianta terapeutica preventiva le este mai oportuna. Este de asemenea de subliniat ca, pe langa caracterul bland si costul mic, extractul de merisor nu prezinta pericolul ca bacteriile sa se adapteze la agentul curativ (asa cum este situatia microorganismelor rezistente la antibiotice).

In fine, tratamentul naturist exclude suprainfectia fungica intestinala sau vaginala ori rara dar virulenta colita pseudo-membranoasa provocata de un germen a carui dezvoltare este favorizata de antibioterapie – Clostridium difficile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.