Imbinari ale diferitelor tipuri de tevi

Majoritatea imbinarilor ce se impun ca necesare pe conductele de apa sunt schimbarile de directive (coturi), ramificatiile (teuri), modificari de sectiune (reductii), racordurile pentru armaturi si mufele de prelungire. Orice instalator bun ar trebui sa stie sa lucreze cu fiecare tip de teava.

Tevi din otel galvanizat

Toate imbinarile facute pe traseele de teava galvanizata se realizeaza prin filet, etansarea obtinandu-se cu fir de canepa si vopsea sau pasta de etansare. Capetele tronsoanelor de teava galvanizata se fileteaza numai pe exterior si se cupleaza cu piese avand filet interior (coturi, teuri, reductii, mufe robineti, etc.)

Tevi din polietelena sau PE

Principiul de baza al etansarii imbinarilor pe o conducta din polietilena este presarea unui O-ring de cauciuc introdus pe teava, de catre o piesa din material plastic dur impinsa la randul ei in timpul infiletarii respectivului fiting.

Tevi din pexal

Si in cazul tevilor multistratificate etansarea imbinarilor se obtine tot gratie unor O-ringuri din cauciuc asezate pe o piesa apartinand fitingului respective si denumita piesa de etansare.

Exista mai multe forme constructive pentru aceasta piesa, dar principiul este acelasi: un capat al piesei prevazut cu 1,2 sau 3 O-ringuri se introduce in teava, la unul din capete, iar la celalalt capat prevazut cu un O-ring ceva mai mare patrunde in locasul corespunzator din corpul fitingului.

Tevi din polipropilena

Orice instalator stie ca toate tevile din polipropilena se livreaza in bare avand diametre intre 20 si 110 mm, conform cataloagelor. Ansamblarile pe conductele din polipropilena se fac prin lipire la cald (polifuziune). Simultan, suprafata exterioara a capatului de teava si suprafata interioara a fitingului ce urmeaza sa fie aplicat incep sa fie incalzite de catre aparatul cunoscut sub numele de polifuzor.

Vezi si:  Incalzire in pardoseala, o solutie cu adevarat contemporana

Tevi din cupru

Inbinarea pe conductele din cupru se poate face prin lupire cu aliaj de staniu, la temperature, prin compresie si prin sertizare. Lipirea cu aliaj de cositor si sertizarea reprezinta imbinarile nedemontabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.