Sfaturi utile pentru gospodarie

curatenie de intretinere

– Perdelele nu trebuie calcate, daca se intind ude pe un cearsaf pus pe covor, pana se zvanta apa din ele si apoi se agata direct la geam.
– Ciucurii covoarelor se curata o data pe luna cu o bucata de burete bine inmuiat in detergent, apoi se limpezesc cu apa curata.
– Pentru a fi pastrate drepte, colturile covoarelor se vor unge pe dos cu o pensula inmuiata in albus de ou, dupa care se lasa la uscat.
– Aerul din camere devine proaspat daca podelele sunt spalate, in parti egale, cu un amestec de esenta de lavanda si cimbru.
– Scartaitul agasant al usii se poate inlatura daca balamalele sunt frecate cu mina unui creion negru sau se ung cu putin petrol.
– Geamurile foarte murdare si imbacsite de praf se pot curata usor daca sunt spalate cu apa calda sapunita, in care se toarna putin amoniac. In final, se limpezesc cu apa curata si abia dupa aceea se sterg cu o carpa uscata.
– Petele de pe geamuri se pot scoate cu: otet, pentru petele de var, apa amestecata cu amoniac, pentru petele de grasime, iar bicarbonat de sodiu dizolvat in apa calda, pentru petele de vopsea.
– Intr-un pahar de bere cu 4 linguri de sare dizolvate, se poate prepara o solutie potrivita pentru a face un geam mat. Trebuie doar sa se intinda solutia pe suprafata geamului cu ajutorul unei pensule.
– Camara va mentine un aer proaspat si curat, daca sub hartia de pe rafturi se presara un strat subtire de var nestins.
– Cand parchetul din apartament incepe sa se deteriorizeze, iar spatiul dintre lamele s-a largit, se acopera spatiile cu un amestec de rumegus fin cu clei, dupa care se netezeste bine cu lama unui cutit si se lasa sa se usuce. A doua zi se da cu lac de parchet.
– In vederea curatarii tapetului lavabil, se va prepara o solutie de apa sarata ( peste 2 kg de sare de bucatarie se toarna 4 litri de apa rece), in care se va inmuia un tampon de panza de bumbac, se stoarce bine si, apoi , se spala cu el tapetul. Tapetul va fi curat si va straluci ca la inceput.
– Podelele de lemn nevopsit capata o culoare frumoasa daca, dupa ce sunt spalate cu detergent si clatite bine, sunt imbibate cu o infuzie de musetel sau una obtinuta din frunze maronii de ceapa. Dupa ce se usuca, podelele vor avea o culoare aurie foarte frumoasa.
– Geamurile casei si ale masinii nu se vor mai aburi, in anotimpul rece, daca sunt sterse cu una din urmatoarele compozitii pana se usuca: 100 ml glicerina plus 100 ml apa sau 100 ml alcool plus 100 ml glicerina. In acelasi mod se poate proceda si cu lentilele ochelarilor.
– Dupa ce se curata cu apa calda si detergent, linoleumul se sterge cu apa amestecata cu lapte, in parti egale, pentru a-i da un luciu deosebit.
– Etichetele sau abtibildurile vechi care sunt lipite pe usi sau pe mobila se pot desprinde mai usor, daca sunt unse bine cu otet.
– Usile sunt pastrate mereu ingrijit si curate, daca cele lacuite sau deschise la culoare se lustruiesc cu un strat subtire de ceara pentru parchet, iar cele inchise la culoare se dau o data pe an cu ulei de in.
– Daca amestecam un litru de alcool cu o cana de apa si cu doua linguri de solutie de limpezit geamurile, se obtine o combinatie eficienta pentru sters geamurile casei, precum si parbrizele masinii pe timp de iarna. Solutia este eficienta chiar la -37 grade Celsius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.