Cum să consumăm mai puțin în era în care putem avea totul  – despre consumerism și reciclare cu sens cu Bogdan Andronache

Traversăm o perioadă bogată din punct de vedere al opțiunilor pe care le avem la dispoziție: mai multe magazine sunt gata să ne ofere toate lucrurile de care avem nevoie. Sau mai mult decât avem nevoie cu adevărat. Consumăm constant mai mult: mai multă energie electrică, mai multă apă, mai mult plastic. Iar în era Covid am trecut prin cea mai lungă perioadă de izolare la domiciliu din istorie și am consumat prea mult.

Pentru un Mâine sănătos și real, Astăzi trebuie să consumăm cumpătat și să abuzăm de cei 3R: reducere, reutilizare și reciclare. Despre cum consumăm mai puțin în era în care putem avea totul și despre importanța reciclării vorbește Bogdan Andronache, CEO EcoTree, platforma care vrea să transforme reciclarea într-un proces simplu, clar și digitalizat.

Conștientizare și înlocuire cu sens

Ca să consumăm mai puțin trebuie să fim conștienți că avem și consumăm prea multe. Producem prea multe deșeuri, iar de reciclat reciclăm prea puține dintre ele: din 27 de țări membre ale Uniunii Europene, România se află pe locul 26 în ce privește reciclarea deșeurilor. Trebuie să învățăm să reutilizăm ce avem deja și să eliminăm lucrurile de care nu avem nevoie, începând cu obiectele de unică folosință.

Există lucruri fără de care nu putem trăi: pungi, sticle, șervețele. Însă pentru toate acestea există alternative sustenabile, reutilizabile: trebuie să facem înlocuiri cu sens printre lucrurile pe care le avem. Pungile de plastic pot fi înlocuite cu traiste din bumbac, sticlele din plastic cu unele termoizolante, iar șervețelele cu batiste din bumbac.

Regândirea consumului 

Cumpărăturile apar, poate mai ales în era Covid, ca un refugiu care ne aduce o gratificare și o plăcere instantă: beneficiul imediat al unei cumpărături impulsive dispare, însă, la fel de repede cum a apărut. Pandemia a însemnat o creștere-record în numărul comenzilor online, odată cu hainele fast-fashion comandate sau a mâncărurilor take-away venind și o cantitate incomensurabilă de plastic și hârtie.

Fără să ne dăm seama, ajungem dependenți de cumpărături impulsive, de cele mai multe ori, de proastă calitate. Ca să consumăm mai puțin e important să reconfigurăm ce înseamnă consumul pentru noi și să ne regândim obiceiurile. Lucrurile pe care le cumpărăm ne susțin – sau nu – valorile.

E important să cumpărăm lucruri de calitate, chiar dacă sunt mai scumpe – producătorii români au nevoie de susținere mai mult ca oricând. În aceeași măsură, e timpul să regândim traseul obiectelor noastre: hainele pe care nu le mai purtăm dar sunt în stare bună pot fi vândute sau donate, în loc să fie aruncate.

Reciclare constantă și conștientă

Lipsa reciclării este unul dintre factorii care contribuie la creșterea poluării din mări, oceane și păduri. Calitatea aerului pe care îl respirăm este în mâinile noastre, iar cei trei R stau la baza unei societăți sănătoase – Reducerea consumului, Reutilizarea produselor pe care le avem deja și Reciclarea deșeurilor.

România are a doua cea mai slabă rată de reciclare din Uniunea Europeană, pentru că legislația și normele noastre de reciclare nu sunt întocmai cele mai prietenoase. Indiferent dacă vorbim de reciclarea sticlei, uleiului, cartonului, plasticului sau de reciclare hartie, birocrația ne stă în drum – suntem speriați de un proces sinuos așa că alegem calea ușoară: nu colectăm selectiv și nu reciclăm. Însă pasionații de mediu găsesc soluții inovatoare, cum este platforma EcoTree – un spațiu care simplifică, scurtează și digitalizează reciclarea deșeurilor, astfel că nu mai e loc de scuze. Un start-up tehnologic și inovativ, EcoTree vrea să faciliteze și să dinamizeze operațiunile din industria reciclării.

Unul dintre avantaje pentru companiile care vor să recicleze deșeurile pe care le produc – hârtie, cartoane, materiale plastice sau orice alt tip de deșeu – este acela al reducerii birocrației prin automatizare. În prezent, procesul birocratic descurajează multe firme din România să apeleze la soluții de reciclare, acesta fiind poate unul dintre motivele pentru care țara noastră are cea mai mică rată de reciclare la nivelul Uniunii Europene, potrivit unui studiu Eurostat. Ne dorim ca platforma EcoTree să contribuie la creșterea acestei rate, precum și a numărului de firme care reciclează, iar estimarea noastră este că vom reuși să reduce cu peste 80% procesul de întocmire a documentelor”, spune Bogdan Andronache, CEO EcoTree.

Dacă vrem să avem parte de un Mâine mai bun, eforturile trebuie să înceapă de Azi: trebuie să învățăm să consumăm inteligent – mai puțin, dar mai bun – și să nu mai vedem reciclarea ca pe o opțiune, ci ca pe o necesitate absolută pentru un aer mai bun, pentru o pădure mai curată, pentru un ocean mai sănătos. Pentru un Mâine sănătos, curat, sustenabil, ancorat în obiceiuri de consum care să ne facă bine și nouă, și mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.