5 sfaturi ca să congelezi corect fructele

Daca vrei sa te bucuri de fructele verii si in timpul sezonului rece, acum le poti pastra foarte bine si la congelator, nu doar in compoturi si dulceturi. Totusi, daca vrei ca acestea sa isi pastreze gustul si proprietatile, trebuie sa tii cont de anumite aspecte, asa ca iti venim in ajutor cu sfaturi pentru a le congela corect.

Seteaza temperatura potrivita in congelator

In general, fiecare frigider are mai multe sertare de congelare, in care poti pastra fructele intre 8-12 luni. Insa, daca vrei sa le pastrezi proaspete, trebuie sa setezi temperatura congelatorului la -18 grade Celsius.

Pregateste fructele pentru congelare

Daca vrei ca fructele sa reziste o perioada cat mai lunga, in conditii optime, inainte de congelare trebuie spalate cu atentie. De asemenea, acestea trebuie pastrate in pungi sau in cutii sigilate, de dimensiuni potrivite, in functie de marimea fructelor. Ai grija ca, dupa ce pui fructele in punga sau in caserola pentru congelare, sa lasi un spatiu liber, de 1-2 cm. Acesta este necesar intrucat, prin congelare, fructele isi maresc volumul si nu ai vrea sa se zdrobeasca de peretii pungii/cutiei. 

Ce fructe poti congela

Fructele de padure se congeleaza cel mai usor. Murele si zmeura se spala bine inainte, pentru a elimina orice fel de impuritati, se asaza pe o tava si, apoi, se pun la congelator. Dupa ce s-au congelat, pot fi mutate intr-o punga care se inchide ermetic si pastrate asa, la rece, pentru urmatoarele luni. Pe de alta parte, afinele pot fi puse la congelator direct in punga sau intr-o caserola. 

In cazul perelor, acestea trebuie spalate bine, curatate de miez si taiate felii, inainte de a fi puse la congelator. Altfel stau lucrurile cu gutuile. Acestea trebuie spalate si apoi puse in apa fiarta, pana cand pielita lor incepe usor sa se desprinda. Dupa fierbere, le scoti din apa si le pui la pastrat la congelator, intr-un recipient bine sigilat.

Visinele si ciresele pot fi pastrate si ele mult timp la congelator. Tot ce trebuie sa faci este sa le speli, sa le scoti samburii si le poti depozita in pungi inchise ermetic. Printre fructele pe care le mai poti congela se numara si caisele, piersicile, mango, catina, merisoarele, ananasul, capsunile, merele sau pepenele galben.

Metode de congelare a fructelor

Fructele pot fi congelate in diferite moduri, in functie de marimea lor, dar si de textura acestora. Spre exemplu, in starea lor naturala, punandu-le direct pe tavita congelatorului, dupa ce le-ai curatat bine. Dupa ce au stat la congelator timp de 24 de ore, poti sa le muti in pungi de plastic. 

Fructele suculente pot fi congelate in zahar, prin amestecare. Proportia optima este de 125g de zahar, la un kilogram de fructe. 

In cazul fructelor cu pulpa tare, se recomanda conservarea in sirop sau sub forma de piure. Spala fructele, curata-le de coaja si zdrobeste-le. La final, adauga putin zahar si suc de lamaie, iar piureul este gata pentru a fi congelat.

Cum decongelezi fructele

Fructele congelate au, in general, o consistenta mai moale decat cele proaspete. Recomandarea ar fi sa le lasi in frigider, ca sa se decongeleze lent, nu la temperatura camerei. De asemenea, poti pune fructele congelate direct in blender pentru smoothie-uri sau le poti folosi pentru diferite deserturi. Spre exemplu, daca folosesti fructe congelate pentru o tarta sau pentru un pandispan, poti pune fructele congelate direct peste aluat, ca sa-si pastreze fermitatea.

Asadar, fructele pot fi pastrate foarte usor la congelator sau in lazi frigorifice pentru o perioada de 12 luni, daca sunt depozitate corespunzator. Inainte de a congela fructele, asigura-te ca le-ai spalat bine si lasa-le sa se scurga. Dupa ce le-ai depozitat in pungi sau caserole, nu ar fi rau sa le etichetezi, pentru a le deosebi mai usor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.