Avocatul specializat in stabilirea pensiei de intretinere si in majorare a pensiei de intretinere il poate reprezenta pe parintele sau direct pe minorul devenit major, la al carui domiciliu a fost stabilit pentru obtinerea sau majorarea pensiei de intretinere. Parintele sau majorul trebuie sa aiba in vedere o serie de drepturi in ceea ce priveste pensia de intretinere pe care parintele nerezident o datoreaza minorului sau majorului.
O situatie des intalnita in practica este cea in care divortul s-a pronuntat in urma cu multi ani si parintele la al carui domiciliu a fost stabilit si cel al minorului nu l-a mai actionat in instanta pe parintele nerezident pentru a solicita majorarea pensiei de intretinere.
Actiunea in majorarea pensiei de intretinere reprezinta o actiune prin care minorul, reprezentat sau asistat legal de parintele rezident, ii solicita parintelui nerezident cresterea cuantumului pensiei de intretinere datorat de parintele nerezident, ca urmare a cresterii veniturilor parintelui nerezident si/sau a cresterii nevoilor minorului.
Care sunt situatiile in care se poate dispune majorarea pensiei de intretinere de catre instanta de judecata?
- daca pensia de intretinere a fost stabilita sub forma unei sume fixe, instanta va dispune majorarea sa in ipoteza in care aceasta are o valoare infima in raport cu veniturile parintelui nerezident, nevoile minorului, dar si in raport cu indicele de inflatie;
- daca minorul dovedeste ca veniturile parintelui nerezident au crescut de la data pronuntarii hotararii judecatoresti de stabilire a pensiei de intretinere;
- daca minorul dovedeste ca nevoile sale financiare au crescut.
Care sunt actele necesare pentru a deschide o actiune de majorare a pensiei de intretinere?
- copie de pe cartea de identitate a parintelui nerezident; copie de pe cartea de identitate a minorului; copie de pe certificatul de nastere al minorului; copie de pe hotararea judecatoresca de stabilire a pensiei de intretinere; inscrisuri care dovedesc cresterea nevoilor financiare ale minorului si/sau cresterea veniturilor parintelui nerezident.
Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca copilul meu pentru a beneficia de pensie de intretinere si dupa 18 ani?
Pentru ca minorul sa poata beneficia de pensie de intretinere si dupa implinirea varstei majoratului, este necesar ca acesta sa isi continue studiile si dupa implinirea varstei de 18 ani. In aceasta situatie, parintele nerezident ii va achita acestuia pensie de intretinere pana la terminarea studiilor, insa doar pana la implinirea varstei de 26 de ani de catre copilul devenit major.
Ce trebuie sa fac in situatia in care, potrivit sentintei judecatoresti, pensia de intretinere trebuie platita pana la 18 ani?
Daca potrivit dispozitivului sentintei judecatoresti, pensia de intretinere se achita pana la implinirea varstei de 18 ani, copilul devenit major, in nume propriu, il va putea chema in judecata pe parintele nerezident pentru a-i achita in continuare pensie de intretinere pana la terminarea studiilor, fara ca acesta sa depaseasca varsta de 26 ani. In aceasta situatie instanta de judecata administreaza dovezi ale faptului ca acesta se afla in continuarea studiilor si ca nu obtine venituri din munca.
In situatia in care doriti sa va reprezentam pentru stabilirea sau majorarea pensiei de intretinere nu ezitati sa ne contactati sau telefonic 0724.854.213, pe e-mail: office@avocat-popa.ro sau accesati site-ul avocat-popa.ro