De ce este relatia ta cu soacra ta atat de complicata?

Intrusiva, supraprotectoare, inselatoare. Nu lipsesc adjectivele pentru a o descrie pe soacra ta. Dar de ce este relatia voastra atat de haotica?

Soacra nu a avut niciodata o reputatie prea buna. De la mama vitrega la terorista, de la omniprezenta la stresanta, aceasta imagine ostila se lipeste de ea. Dar este justificata aceasta publicitate negativa?

Relatia soacra-nora: de ce este atat de complicata?

„In relatiile dintre femei, exista o multime de judecati si comparatii”, spune psihologul Camille Rochet. Acest lucru complica relatia dintre soacra si nora: „Mama va incerca sa isi mentina sau sa isi recastige locul fata de fiul ei. Acest lucru duce la un fel de rivalitate cu nora sa si la gelozie”.

Potrivit lui Freud, relatia mama-fiu este „bazata pe un narcisism care nu este perturbat de nicio rivalitate ulterioara”. Dar, uneori, ordinea stabilita este zguduita, si nu pe placul tuturor. Povestea tiranului din Corint, Periander, sta marturie in acest sens: „Acest tanar devenit rege (…) a incercat sa se emancipeze de mama sa, dar aceasta nu a vazut lucrurile asa si, dorind sa pastreze iubirea exclusiva a fiului sau, a incercat sa-l seduca pentru ca el sa nu se poata desparti niciodata de ea”, povesteste Jeanne De fontaine in articolul sau „L’incestuel dans les familles” publicat in Revue française de psychanalyse.

Desigur, nu toate mamele recurg la incest, nebunie sau comportament extrem pentru a-si tine fiii acasa. Dar unele folosesc siretlicuri pentru a-si pastra progeniturile aproape de ele.

Soacra: ce rol ar trebui sa joace fiul?

El nu este arbitru, judecator sau chiar avocat: el este mediatorul. „Sotul ar trebui sa-si asigure intotdeauna sotia ca ea ramane prima si ca opinia ei ar trebui sa conteze mai mult decat cea a mamei, chiar daca nu are intotdeauna dreptate”, spune psihologul.

Dupa cum subliniaza specialistul Camille Rochet, „femeile trebuie sa vada ca partenerul lor stie sa ia atitudine fata de mama lor, ca stie sa-i spuna nu”. Daca nu este cazul, „au impresia ca au un copil cu ele”, mai degraba decat un adult care stie sa faca propriile alegeri.

Tipuri de soacre

Potrivit psihanalistului Alain Braconnier, exista mai multe „tipuri” de mame – si deci de soacre – care trebuie distinse:

Castratoarea (o femeie dominatoare, autoritara si avida de putere)

Distanta (o femeie plina de indoieli, careia ii este teama sa nu faca ceva gresit)

Iubita (o femeie care are o admiratie neclintita pentru fiul ei)

Binevoitoarea (o femeie fericita, atenta, care nu simte nevoia sa domine)

„Binevoitoare”. Da, ai citit bine. Este important sa incheiem pe o nota de speranta: soacrele pot fi calde, sanatoase si neintruzive. Psihanalistul a spus-o.

Sursa: https://www.marieclaire.fr/pourquoi-votre-relation-avec-votre-belle-mere-est-si-compliquee,1138374.asp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.