Ce este conventia matrimoniala si cand se face?

Casatoria este o legatura intre doua persoane, prin care cele doua persoane ajug sa formeze o familie, sa imparta diverse bunuri si sa isi creasca impreuna copiii. Din pacate, multe dintre casatorii se incheie cu un divort, iar bunurile si copiii ajung sa fie impartite cu certuri. Pentru astfel de situatii exista conceptul de conventie matrimoniala. Conventia matrimoniala este un document notarial prin care sotii pot sa stabileasca inca de la inceput diverse lucruri referitoare la casatorie:

  • Pot stabili regimul matrimonial. Daca nu se incheie o conventie matrimoniala, casatoria prevede aplicarea regimului comunitatii legal care inseamna ca toate bunurile sunt impartite in mod egal. DAca se incheie o conventie, intelegerea poate sa se schimbe.
  • Pot alege locuinta familiei. Tot prin conventie matrimoniala se poate alege o locuinta a familiei. Daca este trecuta in conventie, notarul este obligat sa noteze in Cartea Funciara si sa atraga atentia sotilor asupra anumitor prevederi legale.
  • Se poate stabili o clauza de preciput. O astfel de cauza presupune ca in cazul decesului unuia dintre soti, supravietuitorul sa poata prelua fara plata, inainte de partajul mostenirii, anumite bunuri.

Conventia matrimoniala trebuie sa fie autentificata la notariat si prezentata ofiterului starii civile, inainte de casatorie. Aceasta poate sa fie modificata ulterior, inlocuita sau revocata, atata vreme cat ambii soti sunt de acord.

Care sunt avantajele conventiei matrimoniale?

Avantajele conventiei matrimoniale sunt uriase, mai ales in cazul in care unul intre soti are foarte multe bunuri pe care le doreste intacte in cazul unui divort. Printr-o astfel de conventie, regimul matrimonial este stabilit cat se poate de clar si pot fi evitate o multime de situatii neplacute aparute in cazul unei separari.

Desi foarte multi oameni refuza o conventie, avand incredere deplina in partener, notarii recomanda o astfel de solutie, deoarece lucrurile se pot schimba in timp.

Daca urmeaza sa te casatoresti este bine sa ceri sfatul unui notar sau sa te informezi cat mai bine in legatura cu o eventuala conventie matrimoniala. Cel mai probabil, viitorul partener de viata va fi de acord cu o astfel de solutie iar casnicia va functiona cat se poate de transparent si de placut.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.