Cum alegi cea mai buna structura pentru casa ta?

Structura de rezistenta a unei case este cea care ii asigura stabilitate in cazul incarcaturilor statice si dinamice. Practic, un proiect de rezistenta casa trebuie sa prevada tot felul de pericole, cum ar fi cutremurele, incarcaturile prea mari de zapada sau de ce nu, vanturile si sa calculeze necesarul de materiale si modul in care acestea trebuie sa fie puse in opera, in asa fel incat sa nu existe niciun pericol.

Un proiect rezistenta implica mai multe parti, toate la fel de importante: fundatie, substructura si suprastructura.

Conform celor de la ArhiProPub.ro, exista mai multe moduri in care se pot realiza proiecte rezistenta constructii si exista mai multe materiale pentru care se poate opta:

Care sunt tipurile de structuri de rezistenta?

1. Structura in cadre. Aceasta permite preluarea fortelor seismice de catre stalpi si grinzi;

2. Structura din pereti portanti din zidarie. Fortele seismice sunt preluate de catre peretii portanti din caramida. Acestia sunt prevazuti cu samburi si centuri din beton armat pentru o rezistenta mai mare si de regula, sunt cei mai utilizati la constructia caselor. Cu toate astea, prezinta dezavantajul unui timp mare de executie si a unei capacitati mici de izolare termica.

3. Structura pe pereti portanti din beton armat. Incarcatura este preluata de peretii din beton armat. Este o alta varianta eficienta, insa este destul de costisitoare.

4. Structura metalica. Este din ce in ce mai folosita si implica un ansamblu structural realizat exclusiv din metal. Desi este o varianta noua, prezinta o serie de avantaje cum ar fi executia rapida, rezistenta foarte buna la cutremure si durata mare de viata. Nu rezista foarte bine la foc insa si nu izoleaza fonic.

5. Structura lemn. Lemnul este folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru constructii si are proprietati excelente. Exista case pe structura usoara din lem sau casele din prefabricate. In ultimii ani, cele din prefabricate au ajuns sa fie extrem de populare, dezvoltandu-se impresionant de mult. Structura din lemn este apreciata pentru costul mic, timpul rapid de executie si izolarea buna din punct de vedere termic. Din pacate, casele din lemn nu sunt atat de rezistente precum cele din beton sau din metal. De asemenea, nu stau atat de bine la capitolul izolare fonica, insa este o problema ce poate sa fie rezolvata destul de usor.

Care este cea mai buna structura de rezistenta?

Toate pot fi foarte eficiente sau foarte ineficiente. Conteaza foarte mult configuratia casei dorite, zona in care aceasta urmeaza sa fie construita si riscurile pe care le prezinta in fata pericolelor naturale.

In general, decizia asupra materialelor din care este construita casa ar trebui sa ii revina inginerului structurist, dupa ce proiectul este realizat de catre un arhitect.

O casa perfecta nu este doar o casa frumoasa, ci si una care poate sa faca fata tuturor pericolelor care apar. In felul acesta, poate fi o investitie pe termen lung si poate sa ofere un confort sporit in orice situatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.