Pandemia a reconfigurat felul în care trăim; dincolo de efectele psihice și fizice pe care le-a avut asupra noastră, pandemia schimbă designul interior, așa cum s-a întâmplat cu fiecare epidemie pe care a traversat-o omenirea. Arhitectul Octav Roman de la studioul de arhitectură Creativ Interior face o incursiune în istoria designului interior și în modul în care acesta a fost influențat de pandemii, alături de soluțiile pe care le-au găsit oamenii la momentul respectiv.
Spațiile de depozitare de-a lungul timpului
Până la mijlocul secolului al XX-lea, dulapurile pe care le cunoaștem astăzi, de dimensiuni diferite, alături de noptiere și etajere erau încă un vis – singurele spații de depozitare pe care oamenii le aveau la dispoziție erau șifonierele impunătoare, acele armoires din lemn masiv. Dar aceste șifoniere imense colectau praf și erau aproape imposibil de curățat, ceea ce favoriza răspândirea bacteriilor; în 1920, arhitectul Charles-Édouard Jeanneret-Gris, cunoscut și ca Le Corbusier, scrie despre importanța curățeniei și cum designul poate favoriza (sau nu) starea noastră de sănătate – așa apare preferința pentru noptiere și dulapuri de dimensiuni mici, care permit o igienizare rapidă, sigură și complexă.
O incursiune în istoria culorilor din băi și bucătării
Când vine vorba de amenajarea unei bucatarii, până în secolul al XIX-lea se opta doar pentru culori țipătoare, aprinse, care să scoată încăperea din anonimat, același lucruri fiind valabile și în cazul bolilor. Odată cu secolul al XIX-lea și cu răspândirea infecțiilor și pandemiilor, inclusiv apariția holerei, a avut loc o reconfigurare a bucătăriilor și băilor: culoarea preponderentă devine alb. Atât în restaurante, cât și în locuințele proprii, oamenii au ales să schimbe complet coloristica băilor și bucătăriilor, alegând albul imaculat, care asigură și oferă garanția sănătății; și astăzi, în timpul pandemiei cu coronavirus, albul rămâne una dintre culorile favorite pentru cei care își doresc garanția unui spațiu ușor de curățat, în care nicio pată nu rămâne ascunsă.
“Contează, mai mult ca oricând, CUM te simți într-un loc: cât e de sigur, cât e de reconfortant, cât e de modern. Are loc o cursă a siguranței și a protecției îmbinate cu esteticul și cu funcționalitatea. Suntem pe buza unei revoluții estetice în care, spunem noi, more is better. “ – Octav Roman, arhitect Creativ-Interior.
Băile de serviciu – anexă necesară
Băile de serviciu apar ca prevenție împotriva bolilor infecțioase din mijlocul secolului al XIX-lea. În mijlocul infecțiilor contagioase, nimeni nu își dorea ca un posibil musafir să folosească baia principală a familiei, pentru că asta ar fi maximizat șansele ca mai mulți oameni să obțină o posibilă infecție. Folosirea unei singure băi genera nesiguranță.
De-a lungul timpului, băile de serviciu s-au construit în apropierea intrării principale, astfel că accesul la baie și implicit la curățarea mâinilor era mult mai ușor de realizat, încă de când se făcea intrarea în casă – la fel ca acum, orice epidemie a fost marcată de necesitatea menținerii igienei, atât în ceea ce privește spațiul, cât și propriul corp.
Astăzi – ce am păstrat din trecut și ce s-a schimbat
În toiul unei pandemii care durează de mai bine de un an, ne-am păstrat afinitatea pentru spațiile albe, care reprezintă și astăzi mărturia impecabilului și curățeniei supreme. Cum s-a schimbat designul interior în timpul pandemiei cu coronavirus? Spațiile open-space nu mai sunt printre preferatele nimănui – după o lungă perioadă de izolare la domiciliu, alături de întreaga familie, ne dorim intimitate și spații separate. În aceeași direcție, existența unui home office devine imperios necesară în 2021, pentru că întreaga viață – adică și cea profesională – gravitează înspre locuințele personale.
Iar obiectul de decor pe care fiecare locuință trebuie să îl aibă în pandemie? Armonia. Casele contează acum mai mult ca niciodată, însă nu doar felul în care arată, ci mai cu seamă felul în care ne fac să ne simțim. Suntem fascinați de confort, armonie și echilibru, iar acasă capătă un alt înțeles, unul nobil, în jurul căruia gravitează întreaga noastră existență. Pandemiile ne reconfigurează spațiile, iar noi ne lăsăm reconfigurați odată cu ele – învățăm să apreciem luxul confortabil și eleganța care naște armonie și siguranță.