Necesitatea obtinerii unei ridicari topografice

O ridicare topo presupune o serie de etape ce includ masuratori, analize si interpretari ale rezultatelor cu scopul de a afla configuratia unui anumit teren. Aceste ridicari topografice sunt necesare in multe situatii printre care amintim constructia unui nou obiectiv, a unei cladiri – fie ea cladire de birouri, bloc de locuinte, case sau alte construcii cu scop rezidential sau administrativ – sau chiar proiectarea si constructia unei retele de apa curenta, de canalizare ori de gaz sau curent. O ridicare topo trebuie realizata daca iti doresti sa construiesti pe un anumit teren.

Etapele de indeplinit in cadrul unei ridicari topografice sunt numeroase si trebuie avute in vedere indiferent ca vrei sa construiesti sau sa demolezi. De asemenea, un astfel de document este necesar chiar si pentru incheierea unor contracte de concesionare sau scoaterea unui teren agricol in afara sferei agricole. Pentru a fi sigur ca vei beneficia la timp de o ridicare topo executata corect trebuie sa te interesezi si sa optezi pentru o echipa de experti care pot duce la bun sfarsit aceasta lucrare folosindu-se de echipamente topografice special destinate acestui scop.

Pe scurt, ridicarile topografice pot fi impartite in trei mari categorii dupa cum urmeaza: prima dintre ele se numeste ridicare topo combinata si presupune determinarea si aflarea proiectiei unor puncte in plan si pe verticala. Urmatoarele doua sunt de fapt o impartire a primei sau cu alte cuvinte ridicare topo nivelitica – proiectia pe verticala a unor puncte din teren – si planimetrica ce presupune determinarea proiectiei in plan a acestor puncte.

Topografia este o stiinta exacta al carei principal scop este de a proiecta grafic anumite puncte aflate in teren si de a obtine harti terestre. Prin urmare, un plan topografic nu este altceva decat o reprezentare sau o proiectie grafica a punctelor aflate pe teren.

De asemenea, mai trebuie mentionat ca pentru obtinerea unei ridicari topografice se parcurg o serie de etape prestabilite. Una dintre acestea consta in obtinerea unor date topografice existente pentru o zona data, iar acest lucru se face apeland la arhiva topografica preexistenta pentru lotul de teren analizat si loturile inconjuratoare. Dupa ce s-au consultat si s-au confirmat datele din arhiva se marcheaza terenul precum si zonele noi de trasare. Informatiile prelevate astfel sunt apoi interpretate de catre o echipa de experti in domeniu, iar ulterior se obtine ceea ce se numeste planul de ridicare topo.

In concluzie din momentul inceperii si pana cand se obtine ridicarea topo va trece o anumita perioada de timp, asadar este necesar sa ai in vedere aceasta etapa de baza in constructia unui nou obiectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.