Daca in urma cu doar cativa ani casele din lemn erau privite cu neincredere de majoritatea proprietarilor de terenuri ce aveau in plan construirea unei locuinte, dar acest lucru s-a schimbat radical in ultima perioada de timp ajungand ca in 2013 casele din lemn sa fie preferate aproape la fel de mult ca cele din BCA, beton sau caramida.
Faptul ca acest tip de case vor fi din ce in ce mai multe in Romania se datoreaza in principal crizei financiare din ultimii ani, criza care a estompat bumul imobiliar si a readus cu picioarele pe pamant foarte multi investitori din aceasta zona. Pretul caselor si a terenurilor au scazut, la fel si cel al materialelor de constructie si a manoperei pentru ridicarea unei case la cheie sau la rosu, ba chiar si la unele proiecte case, dar criza ne-a mai invatat ceva si anume sa economisim atat pe termen scurt cat si pe termen lung.
O casa din lemn ofera avantaje destul de multe in zona preturilor, atat in ceea ce priveste materialele, manopera cat si in ceea ce priveste economia pe termen lung.
Pretul unei case din lemn la cheie porneste de la 300 de euro pe mp si se duce pana la aproximativ 450 de euro pe mp, in functie de dimensiunea casei ce urmeaza a fi construita, cu cat este mai mare cu atat pretul pe mp este mai mic si invers. In afara de acest pret mai redus fata de alte tipuri de case mai avem si timpul redus de cosntruire care este estimat intre doua si trei luni de zile.
Legat de economia pe termen lung a unei case din lemn este evident ca principala economie pe care o vor face viitorii proprietari a unei asemenea case va fi la consumul de energie care poate ajunge si cu pana la 50% mai putin fata de o casa de similara construita din alte meteriale. Daca va intrebati cum este posibil acest lucru o sa va spun doar ca pe timp de vara intr-o casa din lemn nu veti avea nevoie de aer conditionat sau cel putin il veti utiliza la jumatea fata de o casa construita din BCA, ca de exemplu. Iar pe timp de iarna costurile cu incalzirea vor fi reduse cu pana la 30% in comparatie cu o casa construita din BCA sau caramida.
Se spune ca in 2013 numarul celor care vor opta pentru construirea unei case din lemn va creste considerabil datorita avantajelor financiare, dar si a altor avantaje care cu siguranta vor reusi sa-i convinga pe potentialii clientii de faptul ca fac o investitie buna, cum ar fi:
- confortul oferit de lemn – la construirea unei case din lemn nu se utilizeaza apa, air peretii unei case din lemn nu vor fi niciodata umezi si reci precum cei ai unei case din caramida
- elsticitatea si rezistenta la cutremur – o casa din lemn poate rezista si l aun cutremur cu o magnitudine foarte mare de peste 7,8 grade pe scara Richter
- aspectul – o casa din lemn este mult mai aspectuoasa la exterior si mult mai primitoare la interior mai ales daca optezi pentru un interior combinat intre stilul rustic si cel modern