De ce raufacatorii din filme iubesc arhitectura moderna

Ca James Bond in clasicul „The Man with the Golden Gun” din 1974, actorul Roger Moore piloteaza un hidroavion deasupra apelor cu pietre pretioase din Golful Phang Nga din Thailanda, menit sa fie undeva in largul coastei Chinei.
Antagonistul lui Bond, asasinul Francisco Scaramanga, si-a fortificat ascunderea intr-un carst falnic de calcar. Cand 007 intra in casa retrasa, ticalosul lui Scaramanga, Nick Nack, arunca un comutator din statia de control a locuintei, trimitandu-l pe erou intr-o ametitoare funhouse luminos rosu de groaza.

Arhitectul din Chad Oppenheim, din Miami, a vazut pentru prima data filmul si ascunderea lui Scaramanga cand avea aapte ani. A fost inceputul unei obsesii pentru barlogul final. „Fie as putea deveni un supervilin si construi unul dintre acestia (barlogii), fie sa devin arhitect”, a spus el.

Oppenheim exploreaza drumul sau mai intunecat si nu a calatorit in „Lair”, o carte recenta din Tra Publishing, care reda 15 locuinte foarte secrete in desene arhitecturale alb-negru. Acestea includ ascunsoarea alpina nordica din „Ex Machina”, casa spidery subacvatica din „The Spy Who I Love Me”, elegantul Mount Rushmore locuit in „North By Northwest” si infatisatul sediu Brutalist Wallace Corporation din „Blade Runner 2049 .“

In general, barlogii au comunitati: sunt verzi, inspirate, de inalta tehnologie, de alta lume, adesea nepractic si se bazeaza foarte mult pe principiile modernismului. Cartea pune intrebarea: De ce traiesc baietii rai in case bune?
„Barlogii lui Villain au intotdeauna cea mai sexy arhitectura, invitandu-te sa fii cel rau”, a spus Leah Greenblatt, critica in general a Entertainment Weekly, la un panou din New York pentru carte. Pe langa caminul titular al copilariei din „Skyfall”, a intrebat ea, „James Bond are chiar o casa?” Oppenhenheim s-a jucat cu ideea ascunzarii eroului – pestera Bat, Cetatea Solitudinii – dar, in general, considera ca supraveghetorii au „un pic mai multa adancime pentru ei”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.