Se spune ca, atunci cand doriti sa angajati un diriginte de santier bun, trebuie sa lasati o greseala usor reparabila in executia lucrarii, pentru a vedea daca acesta o identifica sau nu. In acest fel, va asigurati ca, in schimbul banilor pe care dumneavoastra ii oferiti, veti primi nu doar vorbe ci si calitate si seriozitate. Desigur, insa, nu toata lumea stie care sunt aspectele pe care un diriginte de santier le verifica. De aceea, este posibil sa va decideti sa concediati un profesionist desavarsit in acest domeniu, doar pentru ca verificarea pe care v-ati decis sa o faceti nu intra in atributiile sale.
Un prim aspect care intra in aria de interes a unui diriginte de santier, odata ce constructia a inceput, este verificarea fundatiilor. Fundatia este cea care garanteaza nu doar stabilitatea unei cladiri ci si exploatarea conform planului initial a ei si, nu de putine ori, problemele intampinate in folosirea caselor au pornit tocmai de la faptul ca acestea nu aveau o fundatie adecvata si conform standardelor. Incepand de la tipul de materiale folosite pentru ea – rigide sau elastice si pana la lungime, fiecare detaliu este unul important.
Astfel, un diriginte de santier verifica, inca de la inceput, terenul pe care constructia va fi amplasata, cota de fundare, distantele si modul in care aceasta este amplasata, axele si pozitionarea ei fata de ele si fiecare element care este inclus. De asemeni, in cazul armaturilor se fac verificari atente, in ceea ce priveste numarul lor, pozitia, diametrul, tipul otelului folosit si multe alte aspecte. Si cofrajele capata o importanta deosebite fiind, si ele, atent analizate.
Dupa ce faza de construire a fundatiei a fost terminata, se trece la cea de ridicare a stalpilor de sustinere. Si in acest caz, dirigintele de santier verifica daca acestia sunt in numarul necesar, daca distantele si amplasarea au fost respectate, conform planului, daca armaturile si distantierii au fost folositi in concordanta cu prevederile si daca acestea au fost suprapuse in mod corect. Apoi, la incheierea acestei faze, un diriginte de santier verifica daca baza stalpilor a fost curatata, astfel incat sa nu existe probleme, mai tarziu.
A treia faza este cea a instalarii si, implicit, a verificarii placilor. Si in acest caz, ca si la fazele de mai sus, se verifica atent fiecare detaliu, incepad de la modul de amplasament al acestora si pana la existenta unui numar suficient de capre, care sa sustina armaturile din partea de sus a cladirii.
Ultima faza de verificare consta in analizarea atenta a sarpantelor. Sarpantele sunt elemente importante ale acoperisului, asigurand structura de rezistenta a acestuia. Un diriginte de santier verifica prinderea acestora de lemn, elementele si imbinarea lor, materialul din care acestea sunt facute si multe astfel de detalii care asigura, intr-un final, ca executia constructiei a fost facuta conform standardelor de siguranta legale.