Daca esti detinatorul unei masini, cel mai probabil stii deja cat de important este sa ai o alarma. Deja cand vorbim de aceste dispozitive nu le mai consideram un lux, ci o necesitate.
Alarma auto au rolul de a descuraja pe cineva sa incerce sa fure masina, in momentul in care alarma se va declansa. In acelasi timp, te poate avertiza in momentul in care ceva in neregula se intampla cu masina ta, sau in cazul in care alarma este mai avansata, poate face automobilul inutilizabil. Orice functii speciale ar avea alarma ta, important este ca aceasta sa functioneze si sa te poata alerta in momentul in care se intampla ceva. Componentele pe care le are orice alarma auto sunt:
1. Senzori
Acestia sunt conectati de diverse elemente componente ale masinii si alterzeaza sistemul in momentul in care sunt detectate anumite semnale. In principal, socurile mai mult sau mai putin puternice declanseaza alarma. Bineinteles, exista senzori standard si senzori inteligenti. Cele mai noi modele de alarme auto, pun la dispozitie senzori care fac diferenta intre vibratiile unui tunet sau al animalelor care se joaca in jurul masinii si un posibil furt. In felul acesta vecinii nu vor mai fi deranjati la fel de des de sunetul alarmei masinii.
Alarmele auto performante au senzori speciali care impiedica furtul rotilor sau al intregii masini, prin tractare. De asemenea, exista senzori care avertizeaza in momentul in care cineva se afla mult prea aproape de masina.
2. Sirena
Sirena este ceea ce auzim in momentul in care se declanseaza o alarma. Mai puternice sau mai putin puternice, mai melodioase sau doar enervante, sirenele alarmelor auto indeplinesc rolul de avertizare.
Pentru hotii de masini, acesta va fi intotdeauna un semnal ca masina nu este o tina usoara si cel mai indicat este sa paraseasca locul.
3. Unitatea de control
Unitatea de control are rolul de a gestiona toate setarile facute din fabrica sau de catre utilizator. Prin intermediul acesteia, multe dintre functiile avansate ale unei alarme auto pot functiona. Astfel ca, putem avea alarme care sa deschida portbagajul prin intermediul telecomenzii, care pot dezactiva senzorii (util in cazul in care vrei sa lasi un animal de companie temporar in masina); de asemenea, poti aprinde farurile de la o distanta destul de mare (util in cazul in care ti-ai lasat masina intr-o parcare mare si nu reusesti sa o identifici rapid.