Rezumat:
Biletul la ordin este unul dintre instrumentele de plata cel mai des utilizate in practica bancara si comerciala. Prin intermediul sau, debitorul se angajeaza sa plateasca o anumita suma de bani beneficiarului, fie la scadenta, fie la ordinul acestuia. Alaturi de cambie, cec sau warrant, biletul la ordin se afla pe lista valorilor de incasat ce pot fi decontate intr-un termen destul de scurt. Inscrisul economic asigura recuperarea creantelor sau cel putin scurtarea procesului de recuperare a lor, dar, la fel ca orice instrument financiar, presupune atat beneficii cat si dezavantaje. Iata ce trebuie sa stii despre platile efectuate cu bilete la ordin:
Ce este un bilet la ordin
In practica, biletul la ordin este utilizat de aproape orice entitate ca garantie pentru incasarea creantelor. Un bilet la ordin este un instrument de transfer de credit asemanator cambiei si introdus in tara noastra prin legea 58/1934. Este foarte asemanatoare cambiei, insa, raporturile juridice pe care le presupune utilizarea unui bilet la ordin implica doar doua persoane, emitent si beneficiar. In cazul cambiei, procesul de creare se desfasoara intre tragator, tras si beneficiar.
Prin intermediul biletului la ordin, despre care poti afla mai multe aici, emitentul sau subscriitorul se obliga sa achite suma de bani datorata creditorului sau beneficiarului, la scadenta mentionata pe instrumentul de plata ori la ordinul beneficiarului. Biletul la ordin este considerat in termen daca este prezentat la banca in cel mult doua zile lucratoare de la data scadentei, in caz contrar, pierzandu-se dreptul de regres impotriva garantilor si girantilor, la fel ca si in situatia cecului.
Care sunt avantajele platilor efectuate prin bilete la ordin
Marele avantaj al folosirii acestor instrumente de plata este acela ca, indiferent de perioada cuprinsa intre data emiterii biletului si scadenta acestuia, odata exigibil, acesta devine titlu executoriu. Ce inseamna acest lucru? In cazul in care debitorul nu-si achita datoria, acesta poate fi executat silit de catre beneficiar, eliminandu-se procesul indelungat al judecatii si obtinerii unei hotarari definitive care, ulterior, sa fie investita cu formula executorie. De asemenea, biletul la ordin este utilizat de firme in mod frecvent, intrucat circula rapid si usor.
Acest titlu de credit ofera o garantie in plus beneficiarului ca-si va putea incasa banii de la debitor. De altfel, biletul la ordin are avantajul de a fi folosit sub forma de scontare pentru deblocarea anumitor sume datorate de catre clienti pentru ca i se ofera creditorului posibilitatea de a deconta creanta inainte de data scadenta a instrumentului comercial. Utilizarea biletului la ordin nu este conditionata de o anumita suma de bani, ci poate fi emis indiferent de valoarea platii pentru deblocarea lichiditatilor in mediul de business. Mai mult, daca se doreste o garantie in plus, beneficiarul poate solicita emitentului avalizarea instrumentului, proces prin care o terta persoana garanteaza asumarea obligatiilor de plata de catre emitent.
Care sunt dezavantajele platilor efectuate prin bilete la ordin
Desi aduce o multime de beneficii, exista si companii care nu agreeaza platile prin intermediul biletelor la ordin din cauza refuzului de decontare din partea bancii. Completarea eronata a instrumentului de plata, lipsa banilor in contul emitentului sau data incorecta de introducere in banca a biletului la ordin constituie principalele motive ce conduc la refuzul de decontare, din partea institutiilor bancare.
In anumite situatii, folosirea si completarea biletelor la ordin poate fi considerata anevoioasa. De exemplu, aceste instrumente de plata se scriu doar cu majuscule, cu pix sau stilou negru ori albastru, nu trebuie depasit spatiul alocat fiecarei rubrici, nu se sterge si nu se modifica nici o mentiune. De asemenea, biletele la ordin nu se indoaie si trebuie completate toate rubricile obligatorii. In situatia in care nu sunt respectate toate particularitatile, instrumentul de plata NU este considerat valid.
Desi multe firme se tem de refuzul la decontare din partea bancii, avantajele utilizarii biletului la ordin nu pot fi foarte usor trecute cu vederea, de aceea, este atat de folosit in relatiile comerciale. Biletul la ordin emis in alb are o anumita valoare si in practica bancara deoarece o companie isi poate garanta, astfel, sumele imprumutate. Acestea fiind zise, poti sa il utilizezi si tu cu incredere in afacerea ta daca vrei sa te bucuri de cat mai multe beneficii la incasare si plata.