Daca laptopul tau se misca din ce in ce mai greu, mai ales atunci cand deschizi mai multe tab-uri in Google Chrome sau Mozilla Firefox, sau ai mai multe programe deschise iar laptopul raspunde greoi, este posibil sa rezolvi aceasta problema cu un upgrade de memorie ram. Memoria ram este montata pe placa de baza in socketul dedicat modulelor de memorii ram. Rolul memoriei ram este de a prelua informatiile si de a le trimite mai departe, functionand practic la fel ca un intermediar. Daca nu ar exista memoria ram, citirea si scrierea datelor ar fi lasata in baza dispozitivului de stocare hdd laptop, iar asta ar insemna timpi mult mai mari de asteptare intrucat memoriile ram sunt mult mai rapide decat hard diskurile.
De aici rezulta ca am avea nevoie de mai multa memorie ram insa inainte de a cumpara memorii ram trebuie sa aflati ce tip de memorii se pot monta pe laptopul dvs si care este capacitatea maxima. Acest lucru il puteti afla cautand detalii despre modelul dvs de laptop, pe site-ul producatorului! Daca stiti modelul insa nu gasiti aceste informatii, apelati la un service sau magazin de componente, iar un tehnician iti va spune daca laptopul tau poate fi upgradat pe partea de memorii ram laptop. Pentru a afla cati gb de memorie ram sunt in laptopul tau, va trebui sa apesi „click dreapta” pe iconita „my computer” iar acolo vei vedea memoria ram instalata si alte informatii despre laptop.
Memoria ram lucreaza foarte mult cu microprocesorul, caruia ii trimite multe date si care poate ingreuna tot acest proces. Astfel ca este recomandat sa luati in calcul si schimbarea procesorului sau cel putin sa va interesati intrebam tehnicienii unui service. O combinatie intre 8GB de memorie ram si un procesor Core2Duo cu o frecventa de 1.8GHZ si latenta mare va ingreuna putin load time-ul. Trebuie avut in vedere toate aceste caracteristici, mai ales frecventa si latena atat a modulelor de ram cat si a procesorului. Frecventa trebuie sa fie cat mai mare iar latenta cat mai mica pentru cele mai bune rezultate.
Nu uitati si de compatibilitatea intre componente iar inainte de a cumpara memorii ram sau un alt procesor, informati-va bine despre posibilitatile de upgrade ale laptopului si de compatibilitatea pieselor pe care doriti sa le cumparati cu placa de baza montata pe laptopul dvs.