Cum sa faci o copie de rezerva a datelor de pe computerul tau

Toata lumea pierde date la un moment dat sau altul. Hard diskul computerului tau se poate defecta, un ransomware iti poate tine ostatice fisierele sau o eroare de software iti poate sterge fisierele importante. Daca nu faci in mod regulat o copie de rezerva a datelor de pe computer, ai putea pierde aceste fisiere pentru totdeauna.

Dar copiile de rezerva nu trebuie sa fie dificile sau confuze. Probabil ca ai auzit de nenumarate metode diferite de backup, dar care este cea potrivita pentru tine? Si la ce fisiere trebuie sa faci cu adevarat o copie de rezerva?

Diferitele modalitati de a face copii de rezerva pentru datele tale

Exista diferite modalitati de a face copii de rezerva pentru datele tale, de la utilizarea unui disc extern pana la salvarea fisierelor pe un server la distanta prin intermediul internetului.

Copii de rezerva pe o unitate externa

Daca ai un hard disk USB extern, poti face o copie de rezerva a acestuia folosind functiile de backup integrate in computer. Pe Windows 10 si 8, utilizeaza File History (Istoric fisiere). Pe Windows 7, utilizeaza functia Windows Backup. Pe Mac-uri, foloseste Time Machine. Conecteaza ocazional unitatea la computer si foloseste instrumentul de backup sau las-o conectata tot timpul acasa si aceasta isi va face singura backup-ul automat.

Copierea de rezerva este rapida si ieftina. Pe de alta parte, daca locuinta ta este jefuita sau ia foc, copia de rezerva poate fi pierduta in acelasi timp cu calculatorul, ceea ce este foarte grav.

Copie de rezerva pe internet

Daca vrei sa te asiguri ca fisierele tale raman in siguranta, poti face o copie de rezerva pe internet cu un serviciu precum Backblaze. Backblaze este cunoscutul serviciu de backup online, deoarece CrashPlan nu mai deserveste utilizatorii casnici. Exista, de asemenea, concurenti precum Carbonite. Pentru o mica taxa lunara, aceste programe ruleaza in fundal pe PC-ul sau Mac-ul tau si iti salveaza automat fisierele in memoria web a serviciului. Daca pierzi vreodata aceste fisiere si ai nevoie de ele din nou, le poti restaura.

Copiile de rezerva online te protejeaza impotriva tuturor tipurilor de pierderi de date: defectiuni ale hard disk-ului, furturi, dezastre naturale si orice altceva. Cu toate acestea, aceste servicii sunt, in general, costisitoare, iar salvarea initiala poate dura mult mai mult decat pe o unitate externa, mai ales daca ai multe fisiere.

Foloseste un serviciu de stocare in Cloud

Puristii in materie de backup vor spune ca aceasta nu este, din punct de vedere tehnic, o metoda de backup, dar pentru majoritatea oamenilor are un scop destul de similar. In loc sa iti stochezi pur si simplu fisierele pe discul dur al computerului, le poti stoca pe un serviciu precum Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive sau un serviciu similar de stocare in cloud. Acestea se vor sincroniza apoi automat cu contul tau online si cu celelalte PC-uri. In cazul in care hard disk-ul tau moare, vei avea in continuare copii ale fisierelor stocate online si pe celelalte calculatoare.

Aceasta metoda este usoara, rapida si, in multe cazuri, gratuita. Deoarece este online, te protejeaza impotriva tuturor tipurilor de pierderi de date. Dar majoritatea serviciilor cloud ofera doar cativa gigabytes de spatiu liber. Asadar, aceasta metoda functioneaza doar daca ai un numar mic de fisiere de salvat sau daca esti pregatit sa platiti pentru spatiu de stocare suplimentar. In functie de fisierele pe care doresti sa le salvezi, aceasta metoda poate fi mai simpla sau mai complicata decat un program de backup conventional.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.