De cativa ani deja, boxele portabile sunt la moda. Usor de transportat, cu o autonomie de mai multe ore, boxele portabile au inlocuit incetul cu incetul dockurile iPod si sunt mult mai abordabile decat sistemele audio multiroom.
Primul avantaj al boxelor portabile consta in faptul ca smartphone-ul la care se conecteaza poate ramane fara probleme in buzunar si calitatea muzicii ramane aceeasi, cu conditia sa nu te indepartezi mai mult de zece metri. Un alt avantaj este dat de faptul ca sunt universale. Insa cum putem alege cea mai buna boxa portabila?
Formatul. Formatul unei boxe portabile este inselator. Consumaorii au tendinta sa cumpere cea mai mica si cea mai usoara boxa portabila cu putinta. Insa marimea unei boxe portabile se afla in stransa legatura cu calitatea sunetului oferit. Cu cat o boxa portabila este mai compacta, cu atat calitatea sunetului va fi mai afectata.
Autonomia. Autonomia este un alt criteriu de care trebuie sa tii cont in alegerea unei boxe portabile. Majoritatea boxelor portabile existente pe piata ofera o autonomie de 5-8 ore. Insa exista boxe portabile care depasesc o autonomie de 12 ore lejer. Daca iti doresti sa folosesti boxa portabila doar ocazional, autonomia nu este unul din principalele criterii de care sa tii cont. Daca vrei sa o folosesti mai des in exterior, pentru un pic-nic in padure sau un gratar cu prietenii, la plaja sau in timpul unei drumetii, nu ezita sa investesti intr-o boxa portabila care depaseste autonomia de sapte ore.
Codecurile folosite. In majoritatea din cazuri, sunetul este transmis prin intermediul unui smartphone, laptop sau tableta spre boxa portabila cu ajutorul unui codec SBC inclus in profilul A2DP. Este vorba despre un codec inclus in protocolul Bluetooth. Insa acest cod ofera o calitate maxima de 235 kbps. Exista anumite codecuri precum aptX care propun o mai buna compresie si citirea fisierelor pana la 329kbps. Daca smartphone-ul, tableta sau laptopul este compatibil, nu ezita sa optezi pentru o boxa portabila compatibila aptX, calitatea sunetului va fi excelenta.
Butoanele de control. Unele boxe sunt extrem de limitate in interactiuni pentru a oferi o utilizare cat mai simpla cu putinta. Altele chiar din contra, vin cu tot felul de servicii aditionale, propunand aplicatii compatibile pentru smartphone sau posibilitatea de a lansa un asistent vocal, Siri, Cortana sau Google Plus. Principalele butoane sunt cele care permit deschiderea si inchiderea boxei sau cele care permit modificarea volumului. Exista butoane care permit punerea muzicii pe pauza sau chiar pe mute.