Condimentele – istorie

Toata lumea gateste, mai bine mai putin bine insa nici unii dintre noi nu am reusii sa gatim cu gust fara condimente. Inainte de a le utiliza este bine sa stim de unde provin fiecare, care este procesul prin care aceaste se obtin si la ce tipuri de mancaruri este cel mai bine sa le utilizam. Cu siguranta fiecare dintre noi stim despre sare si piper pe care le utilizam cel mai des, insa oare ce stim despre celelalte. Pana la urma si despre piper pana mai acum ceva vreme aveam impresia ca este produs de o planta precum macul, insa apoi am descoperit ca exista arborele de piper. Am facut o mica lista cu cateva condimente si am scris despre fiecare de unde provin si la ce mancaruri sunt bunde de utilizat. In retetele mele incerc sa combin cu grija condimentele fara sa le acoper aromele intre ele sau sa fac excesc astfel incat din aromat sa devina insuportat.
 …Chili – cel mai iute condiment folosit in bucatarie
…Oregano – este un ingredient aproape de neinlocuit in pizza sau spagheti , se foloseste la legume , peste , mancaruri cu carne
…Chimen – este un fruct de gradina provenit din zonele cu climat temperat . da mancarurilor un gust specific acrisor – iute , se foloseste la sosuri , supe ,mezeluri , branzeturi
…Boia – este obtinut din ardei uscat macinat , provine din America Cantrala si de Sud Sudul Europei ,are miros aromatic iar gustul depinde de specia de carne sau de peste
…Cimbrul – vine din estul Marii Mediterane , are o aroma intensa iar gustul este unulamarui de mirodenie , se foloseste la fasole , mazare , ciorbe de varza sau de alte zarzavaturi , porc sau berbec
..Foi de Dafin – provine din regiunile tropicale si este cultivat in sudul Europei , intrebuintat in ciorbe , sosuri , tocanite
…Maghiran – vine din orientul apropiat si este cultivat in toata lumea este tipic tarilor mediteraniene , se foloseste pe carns , la pregatirea sosurilor , a pateurilor si a mezelurilor
…Piper Negru – este un fruct al unei plante vesnic verde , agatatoare din S-SE Asiei , se foloseste la supe , ciorbe , sosuri si chiar la unele bauturi
…Ienibahar – reprezinta fructele mici uscate , rotunde ale unui arbust exotic vesnic verde cultivat in Jamaica precum si in America de Sud si Centru , are un gust arzator , mirosul sau placut aminteste de aroma piperului , se foloseste pe carne si muraturi
…Busuioc – se foloseste la peste , pasari ,fasole , mazare , spanac ,merge cu usturoi.
Cornel E.
Retetele lui Cornel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.