Te-ai intrebat, probabil, de unde provine aceasta mancare atat de cunoscuta si atat de gustoasa – shaorma. La fiecare colt de strada exista o shaormerie. Este imposibil sa nu fi mancat macar odata o shaorma! Satioasa, plina de calorii, dar si foarte gustoasa, shaorma are o istorie bogata, indepartata, ce provine din zona vechiului Imperiu Persian.
Etimologic vorbind, cuvantul arabesc „shaorma” provine din cel turcesc „çevirme”, care inseamna „a invarti”.
Istoria spune ca shaorma este o mancare aparuta in perioada medievala, in taberele de razboinici de pe teritoriul Iranului de astazi. La vremea aceea, shaorma era una dintre mancarurile cel mai usor de pregatit de catre soldati. Carnea de pui, vita sau miel, se infigea pe sabie si se frigea la foc. Se consuma, de asemenea, progresiv, de la exterior catre interior, pe masura ce era gata. Fasiile de carne fripta, taiate de la suprafata, acolo unde se faceau cel mai repede, se asezau in lipii alaturi de salate diferite, in functie de regiune si gusturi. Ei bine, asa a luat nastere shaorma, in vremuri indepartate. De-a lungul timpului, acest gen de mancare s-a raspandit si a imprumutat diferite forme, condimente, in functie de zona in care este consumata.
In zona noastra, shaorma difera doar prin cateva aspecte de forma ei originala. Pe langa carne, s-au adaugat cartofii prajiti si maioneza. In Liban, shaorma se serveste alaturi de salatele specifice (fattoush si tabbouleh) si sosurile pe baza de naut. Grecii prefera shaorma alaturi de ceapa, rosii si pasta tzatziki. Teoretic, vorbim de aceeasi mancare, preparata in mod asemanator, doar condimentata diferit.
Ceea ce este neschimbat in privinta shaormei este lipia obligatorie si esentiala, de multe ori inlocuita cu chifla sau pita, si carnea fripta la foc mic, timp indelungat, asezata pe o tepusa care se roteste in fata sursei de caldura. In privinta celorlaltor detalii fiecare isi aduce propriul aport.
La ora actuala, shaorma a devenit una dintre cele mai cunoscute mancaruri de tip fast-food. Si asta nu numai la noi in tara, ci peste tot in lume. Ca paranteza, la sfarsitul filmului „The Avengers”, dupa ce personajul negativ este invins, Iron Man il intreaba pe Thor: „Si acum, mergem la o shaorma?”.
Datorita gustului bogat, aceasta are un mare succes la romani, in randul tuturor categoriilor de oameni, in ultima perioada luand avant shaormeriile care ofera si serviciul de livrare acasa. O shaorma obisnuita contine, in medie, 100 de grame de carne, 100 de grame de cartofi prajiti, muraturi (castraveti si gogosari), varza, maioneza, kechup. Exista, de asemenea, si numeroase variante de shaorma light. Fara cartofi prajiti si maioneza, cu sos de smantana si usturoi, cu rosii si varza. In aceste cazuri, caloriile se injumatatesc, iar gustul ramane la fel de bun.
Pe cat este de buna, insa, shaorma este pe atat de interzisa de catre nutritionisti. Combinatia de carne si cartofi prajiti, de proteine si carbohidrati, este o adevarata bomba calorica. In plus, grasimile saturate din cartofi prajiti afecteaza in mod negativ organismul, contribuind la numarul de kilograme in plus si la cresterea colesterolului. Din aceasta cauza, majoritatea shaormeriilor au si retete vegetariene pentru shaorma, destul de gustoase, si sarace in calorii, insa pline de vitamine. Este suficient sa incercati odata pentru a va indragosti de acest gen de shaorma.