Fotbalul – pasiunea a tot mai multi romani

Despre fotbal

Ca sa incepem urmatorul articol cum se cuvine, dorim sa va prezentam o definitie ca la carte a ceea ce multi dintre noi inteleg prin fotbal. Astfel, o definitie pe care ne-o ofera o enciclopedie, ar sunt cam asa : Fotbalul reprezinta un sport de echipa, bazat in primul rand pe competitie, avand in centru o disputa „fizica” intre doua echipe, a caror continut numeric este format din 11 jucatori pe teren (plus rezerve), devenind tot mai popular o data cu inceputul secolului XXI, fiind cunoscut si practicat in peste 200 de tari cu un numar aproximativ de 250 milioane de jucatori.

Pentru a descrie putin elementele jocului, necunoscatorilor in domeniu, fotbalul consta intr-o competitie sportiva jucata cu mingea (sferica, mod prin care se deosebeste de clasicul fotbal american), pe un teren special amenajat, in forma unui dreptunghi (de obicei gazon crescut si intretinut in conditii optime), cu cate o poarta in fiecare capat, apartinand fiecarei echipe inscrise in competitia in cauza. Scopul principal al acestui joc este introducerea mingii in poarta adversarului, poarta special aparata de un jucator numit portar, care este singurul care beneficiaza de prerogativa de a atinge mingea cu mainile. Prin urmare, echipa castigatoare va fi echipa care a inscris cele mai multe goluri in poarta adversarului.

 

Scurt istoric

Privind scurta istorie a acestui minunat joc, putem spune ca s-a atestat existenta sa cu mai bine de 2000 de ani in urma, iar in 2004 Federatia Internationala de Fotbal (FIFA) a recunoscut China, drept locul de nastere al fotbalului, cu titlul original de cuju (anul 200 inaintea erei noastre), iar o data cu evoulita parcursa in timp, regulile au suferit anumite schimbari esenta ramanad aceeasi. Multi isi pun intrebarea, carui fapt se datoreaza cresterea brusca a popularitatii acestui sport, iar raspunsul pare a fi unul destul de simplu: regulile sale, usor de inteles de oricine, echipamentul redus si ieftin, astfel incat se ajunge ca aproximativ orice comunitate locala care este in randuri mari, destul de avansata, detine o echipa de fotbal cu care se mandreste intr-o mica sau mare masura, in functie, bineinteles, de realizarile pe care le are. Prin urmare, datorita popularitatii pe care a capatat-o este cunoscut in materie sportiva drept „sportul rege”.

 

Competitii de mare anvengura

In randul competiilor de mare amploare se afla in prima instanta Campionatul Mondial de Fotbal, oragnizat de Federatia Internationala de Fotbal, o data la patru ani, raportandu-ne la momentul actual putem spune ca preselectiile au inceput deja sa se desfasoare, iar echipa Romaniei va incerca sa depuna tot efortul posibil pentru a demonstra cat de dornica este sa isi reprezinte patria peste hotare, indiferent care vor fi rezultatele sale. Pentru a fi la curent insa cu evolutia echipelor puteti face apel la diverse ziare online specializate in domeniu, sau care contin cateva rubrici dedicate natiunii, indiferent din ce domeniu ar proveni acestea. Revenind la Campionatul Mondial, suntem convinsi si asteptam cu nerabdare concurenta care va fi etalata in 2014 in Brazilia. Peste cateva zile chiar, Romania se va confrunta cu Turcia si ulterior cu „Portocala Mecanica”. Speram ca vom reusi ca prin cateva victorii sa ne calificam. Pe langa Campionatul Mondial, competitii de o talie mai redusa sunt UEFA, Liga Campionilor, Campionatul European de Fotbal, UEFA Europa League si multe altele, desfasurate pe alte continente.

 

Fotbalul – profesie sau pasiune

Multe dintre tinerele talente aleg aceasta „profesie” pentru a-si asigura viitorul pe plan financiar, in asa fel incat dupa o cariera infloritoare de cativa ani, pot porni pe propriile picioare o noua viata, pe care o vor dezvolta in asa fel incat sa nu isi faca griji pentru zilele viitoare. Da, pentru ca este mediatizat, fotbalul este unul dintre cele mai platite sporturi, iar banii vin in cantitatile cele mai mari, din sponsorizari. Conform estimarilor FIFA, in perioada 2003-2006 forul a avut venituri de 3238 milioane de franci elvetieni si cheltuieli de  2,422 de milioane CHF, profitul fiind de 816 milioane. Iata cum multi tineri sunt tentati sa se apuce de un astfel de sport, cunoscandu-i indeaproape castigurile.

Pe langa beneficiile pecuniare, trebuie avut in vedere efectul pozitiv pe care antrenamentul si sportul il exercita asupra organismului uman, deci avantajele sunt multiple, trebuie doar avute in vedere si eventuale accidentari care pot costa si viata unor astfel de curajosi. Intre timp vom astepta cu nerabdare Brazilia si calificarile pentru 2014! Click aici pentru a citi mai multe informatii despre fotbal in ziarul Prosport!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.