Inca de la varsta de 4 ani fotbalul este un joc special datorita simplitatii regulilor si spatiilor in care se poate juca. Are o multime de beneficii asupra copiilor si nu numai daca este practicat in mod regulat.
Fotbalul si sanatatea. Conform specialistilor in sanatate, fotbalul reprezinta un sport complet care favorizeaza dezvoltarea fizica a copiilor stimuland aparatul circulator si respirator al acestora. Numeroase studii au scos la iveala faptul ca fotbalul intareste musculatura si sistemul osos la copiii aflati in crestere. Nu trebuie sa uitam faptul ca fotbalul este un sport ce se poate practica in aer liber, permitand copilului sa isi consume energia practicand o activitate exterioara.
Fotbalul si imbunatatirea coordonarii. Un lucru este sigur, fotbalul contribuie enorm la imbunatatirea coordonarii la copil. Dezvoltarea si achizitia coordonarii sunt elemente fundamentale in procesul cresterii. In timpul jocului principala provocare pentru copil este aceea de a-si sincroniza diferitele miscari fine si complexe ale corpului pentru a finaliza o actiune dorita. In aceasta perioada a vietii, dupa 4-5 ani coordonarea trebuie dezvoltata. Invatarea noilor gesturi tehnice, mai complexe si mai dificile il vor ajuta pe copil sa isi perfectioneze coordonarea.
Un pericol minim. La fel ca orice sport, fotbalul vine cu lotul sau de riscuri, de ranire in special pentru copii. Insa antenorul joaca un rol primordial in prevenirea ranirii copiilor. Pentru asta este de ajuns sa urmeze cateva reguli simple pentru ca riscurile de ranire sa fie atenuate. In plus, alegerea echipamentului este si ea primordiala. Pantofi adaptati suprafetei jocului (crampoane pentru un teren in aer liber, pantofi adaptati pentru terenul sintetic), tricou si pantaloni scurti adaptati, aparatoare.
Antrenorul ii va ajuta si ii va invata sa isi asculte limitele corpului, sa aiba o buna igiena de viata si ii va pregati asa cum trebuie pentru competitii si antrenamente cu ajutorul unor exercitii de intindere si incalzire.