Angajarea – problema sau oportunitate?

Diploma de bacalureat, necesitate sau comoditate ?

Stim ca de cativa ani buni, in mod special incepand cu 2007, situatia in materie de job-uri in Romania s-a schimbat, intr-un sens negariv, devenind, sa spunem intr-un termen mai abstract, deficitara. Peste tot pe unde auzi, mai ales prin media, deoarece aceasta sursa de informatii, teoretic sigura, ne tine la curent in aceasta materie, exista probleme de angajare, la angajare si de restructurare. Ne-am gandit sa abordam subiectul treptat, de aceea vom incepe de la baza.

Societatea secolului XXI a evoluat, si nu neaparat numai intr-o directie pozitiva deoarece pentru a te angaja sunt necesare multe hartii, care de multe ori din pacate nu releva cu adevarat competenta dobandita prin studii a candidatului pentru viitorul post. Si ajungem la problema diplomelor de bacalaureat, dificila situatie. De ce ? Pentru ca elevii au „evoluat” in mentalitate, datorita mediului in care au crescut si au fost educati, fiind mai multi lasati sa infrunte viata si sa se integreze in societate dupa cum considera ei ca este corect. De aceea, nu se invata, apar alte activitati de genul : popularitate, club, facebook, si se uita de clasicele indeletniciri pe care le aveau parintii nostri, de a citi, a invata, si a interactiona live, nu prin prisma mediului cibernetic. Este ciudat cum tehnologia aceasta ne-a virusat in asa fel incat nu mai distingem binele de rau. Bineinteles, nu putem vorbi la general, dar estimativ, un procent de 70% din tinerii zilelor noastre au ca pricipale activitati cele pe care le-am mentionat in paragrafele anterioare. Poate va ganditi ce legatura are totul cu angajarea. Nu putem spune altceva decat ca de aici porneste totul, de jos.

Liceu sau 10 clase ?

Dezinteresului afisat de elevi, i se alatura fie lipsa de experienta a tinerilor profesori, fie dezinteresul celor inaintati in varsta (cu o vasta experienta si cultura), tocmai pentru ca nu sunt motivati prin soldele pe care le primesc, si prefera sa ofere informatii cat mai reduse cantitativ si calitativ pentru ca acel procent de 30 % , elevi inca interesati de studiul aprofundat al materiilor, vor fi nevoiti sa apeleze la meditatii particulare, contracost, care, o data cu trecerea timpului devin tot mai costisitoare, mai ales pentru parintii care beneficiaza de un salariu mediu pe economie.

Trecem mai departe si, dupa 4 ani de liceu se constata in pragul bacalaureatului ca elevii nu au acumuluat nici macar un minim necesar de informatii pentru a putea promova acest examen cu mediocra media a materiilor : 6. Ce s-a intamplat de multe ori la bacalaureat, de ministerul a fost determinat sa introduca noua metoda bazata pe un control sporit prin intermediul camerelor video? Numai elevii si profesorii stiu acest adevar. Cum reusesc anumiti elevi care pur si simplu nu stiu de cine este scris „Luceafarul ” sa promoveze examenul de bacalaureat, iar ramane o „dilema”. Nu ne putem exprima in necunostina de cauza, cert este faptul ca, odata cu sporirea masurilor de siguranta, gradul de promovabilitate a scazut dramatic in defavoarea „silitorilor” elevi. Si uite asa, terminam 12 ani de liceu, si vrem sa ne angajam. Apelam la mica publicitate unde gasim de obicei anunturi de toate tipurile, pentru toate tipurile de pregatiri, si contatam ca faimoasa diploma nu ne mai ajuta deloc.

Toata lumea apeleaza la un liceu teoretic, ca doar ne respectam. Dar dupa ce iesi de pe bancile liceului si nu iti permiti sau nu ai capacitatea sa continui cu studii superioare, constati ca diploma nu are nicio relevanta, iar cand te angajezi ,primesti un salariu care nu iti ajunge nici macar sa iti asiguri un acoperis deasupra capului, cu utilitatile stricte, ce sa mai vorbim de mancare. Ceea ce s-a constatat este absenta vechilor „meseriasi”. De aceea se incearca o revenire la sistemul dinainte de ’89 cand puteai iesi de pe bancile liceului cu o specializare, aveai asigurata o functie si un salariu decent (bine, ce-i drept pe vremea aceea nici nu aveam datorii fata de alte state), dar chiar si asa, pare o idee interesanta revenirea la vechiul sistem si sustinerea examenului de bacalaureat pe trepte, in functie de necesitatea si capacitatea fiecaruia.

Studii superioare – diploma folositoare sau buna de pus in rama ?

Uite asa am trecut de treapta liceului si am constatat ca diploma de bacalaureat e o simpla hartie fara o prea mare relevanta si importanta. Pentru cei care merg mai departe si reusesc cumva sa isi continue studiile, este totusi, la prima vedere un pas important, care practic iti va schimba viata pentru totdeauna. Ce bine ar fi daca toate facultatile ar avea acel examen de admitere, si s-ar tria elitele de cei care in timpul liceului au reusit sa triseze si au obtinut note care nu le reflecta adevarata capacitate si cunostintele. In asa fel am sti ca invatamantul inca mai prezinta tentativa de a evolua. Dar din pacate am constatat ca totul a devenit o afacere, chiar si scoala. Au aparut o multime de facultati particulare care emit diplome pe banda rulanta, comaseaza anii si examenele, iar studentii in cauza ajung uneori sa detina functii relevante in stat fara avea nici mea mai mica baza informationala, ci doar pentru ca au reusit printr-o oarecare metoda sa ajunga acolo. Unele facultati de stat in schimb inca se mai respecta, si separa studentii in cei buni si slabi prin intermediul admiterii, oferind atat locuri la buget cat si la taxa. Macar ai confirmarea ca studiezi la o facultate de stat unde profesorii, mari reprezentanti ai generatiilor anterioare, incearca sa formeze noi studenti care sa continue traditia prin cunostintele pe care le-au dobandit.

Un elev care totusi este interesat de viitorul sau, isi va da interesul in a aprofunda cat mai multe informatii, ceea ce mai tarziu se va simti prin punerea in practica a teoriei dobandite de-a lungul a cativa ani. Sunt angajatori care apreciaza adevaratele valori si apeleaza la acestea inca de pe bancile facultatii, iar daca nu beneficiati de aceste avantaje, puteti studia indeaproape rubrica : anunturi publicitare online, si in mod evident veti gasi o slujba care va va pune in valoare calitatile, iar rasplata pecuniara va fi pe masura efortului zilnic pe care il depuneti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.