Datorita stilului de viata promovat in aceasta epoca a vitezei, oamenii mananca tot mai mult, mai rapid si mai prost. Se mananca pe fuga si pentru a compensa, se mananca mai mult. De asemenea, se prefera alimentele semipreparate, aproape fara valori nutritionale sau fast food-ul bogat in grasimi nesaturate, iar rezultatul este ca, odata cu cresterea in greutate, apare si o lipsa de energie datorita alimentatiei necorespunzatoare. Aceste obiceiuri negative pot fi corectate incluzand suplimente alimentare in dieta.
Ce sunt suplimentele alimentare
Acestea sunt produse naturale, concepute pentru a echilibra consumul de nutrienti, vitamine si minerale, necesar zilnic pentru o persoana activa. Printre elementele care intra in compozitia suplimentelor alimentare se numara:
- ierburi sau plante medicinale cu proprietati speciale
- aminoacizi
- acizi grasi
- uleiuri
- enzime
- probiotice
Suplimentele alimentare pot fi consumate pentru diverse scopuri: un boost de energie, intarirea sistemului imunitar, evitarea aparitiei unei carente de vitamine sau corectarea unei carente deja existente, pentru a ajuta memoria, a preveni imbatranirea si in multe alte scopuri de preventie si chiar de tratament, insa este important de retinut:
1. Suplimentele alimentare nu pot inlocui o dieta echilibrata. Acestea trebuie luate doar pentru a ajuta in echilibrarea dietei si a completa acolo unde anumite vitamine, minerale sau alte substante necesare organismului lipsesc.
2. Produsul ales trebuie sa fie 100% natural. Suplimentele ar trebui sa fie produsele naturale, organice, fara efecte secundare, insa multe companii de mana a doua incearca sa faca profit vanzand produse ce contin ingrediente netestate sau inlocuitori periculosi ai unor ingrediente naturale. Din acest motiv, se recomanda achizitionarea suplimentelor alimentare si a tuturor produselor naturiste din magazine de incredere precum www.vitaplus.ro.
Avantajele suplimentelor
In paralel cu suplimentele se recomanda incercarea echilibrarii dietei si obtinerea vitaminelor si nutrientilor necesari pe calea aceasta. Suplimentele ajuta la:
1. Reglarea metabolismului. Suplimentele ce contin complexul de vitamine B spre exemplu, ajuta la absorbtia nutrientilor din fiecare masa consumata si previn problemele aparute in urma carentelor de vitamine.
2. Repara tesuturile. Consumul de suplimente ajuta la mentinerea si repararea tesuturilor, de aceea suplimentele sunt adesea considerate o solutie anti imbatranire. Cele mai eficiente produse naturiste pentru acest scop sunt cele care contin vitamina D si calciu.
3. Previn diverse boli. Numeroase studii au condus cercetatorii catre concluzia ca suplimentele de vitamine si minerale pot preveni boli grave, inclusiv cancerul sau raspandirea celulelor canceroase. Vitaminele A, C si E, dar si ingredientele bogate in antioxidanti, precum ceaiul verde, scad riscul aparitiei cancerului si sunt extrem de benefice pentru starea generala de sanatate.
Cine poate utiliza suplimente?
Inainte de a cumpara primul flacon de suplimente dintr-un magazin naturist, este bine de luat in considerare daca produsul este potrivit pentru persoana in cauza, ce beneficii are, dar si ce potentiale riscuri. Desi suplimentele din surse sigure sunt produse naturale, diverse componente pot interactiona cu persoanele care consuma medicamente, iar uneori pot fi contraindicate in diverse situatii. De exemplu, extractul de ceai verde, o sursa excelenta de antioxidanti si de energie, contine cafeina si este contraindicat pentru femeile gravide sau care alapteaza. In schimb, femeilor gravide si mamelor care alapteaza li se recomanda suplimente alimentare cu multivitamine pentru a evita aparitia carentelor datorita stresului la care este supus organismul.
Este vorba de nevoile fiecarei varste si a conditiilor speciale ale fiecarui individ, de aceea se recomanda consultul medicului specialist inainte de inceperea consumului de suplimente alimentare, oricat de inofensive ar parea acestea.