Olaritul la romani – Horezu

olarit romaniIn Romania olaritul este practicat de foarte mult timp. Este un mestesug stravechi, transmis din tata in fiu de la o generatie la alta, o forma de exprimare a culturii romanesti. De fapt, prin intermediul olaritului romanii au reusit sa transmita pana dincolo de granite frumusetea acestor locuri. Cum? Foarte simplu! In fiecare an la Horezu se organizeaza un targ de olarit denumit “Cocosul de Horezu” aici, se strans zeci de olari din toata Romania, dar si din alte tari. Este cel mai bun prilej cu care olarii sa poata interactiona intre ei si sa trimita mai departe, peste granite frumusetea lucrarilor care iese din mainile lor. Prin intermediul turistilor fascinati de lucrarile olarilor se afla de multe ori si copii. Aceasta este modalitatea prin care romanii vor putea sa duca mai departe acest mestesug. Mentinandu-l in viata cu ajutorul celor care vor dori sa invete si sa continue sa confectioneze vase din lut.

Ceramica de Horezu este foarte cunoscuta pentru simbolurile utilizate. Pe acestea veti vedea cocosul de Horezu, dar si Pomul Vietii. La fel de frecvente sunt modelele florale precum si diverse alte modele ornamentale. Dintre cele mai folosite culori veti gasi maro si rosu-portocaliu, precum si verde si albastru, fiecare avand simbolistica ei.

In Horezu sunt destul de multi turisti si nu doar in timpul festivalului Cocosul de Horezu, ci si in restul anului. Cei mai multi vin si pentru a se relaxa intr-un mediul mai linistit, un loc unde sa se poata bucura de natura dar si de frumusetea bisericilor si a manastirilor din imprejurimi. Aici se gasesc destul de multe astfel de lacasuri de cult cu arhitectura foarte frumoasa si avand destul de multi ani de cand sunt construite. Langa Horezu se afla si manastirea Bistrita. Multe dintre aceste constructii au fost martore la bataliile date intre romani si alte popoare invadatoare, iar faptul ca sunt inca in picioare nu face decat sa demonstreze vitejia si puterea romanilor atunci cand vine vorba de apararea credintei romanesti.

Daca deja ai inceput sa te gandesti la posibilitatea de a face o vizita in Horezu, informeaza-te cu atentie asupra obiectivelor turistice de acolo. Sunt foarte multe lucruri de vazut si de facut in apropiere de oras. O informare cat mai buna te va ajuta sa iti selectezi cat mai bine tot ceea ce poti sa vezi intr-un timp cat mai scurt, astfel incat sa poti sa profiti de toate lucrurile pe care ai vrea sa le vezi si sa ai un plan bine pus la punct astfel incat in vacanta sa nu mai ai nimic de stabilit ci sa iti poti dedica timpul intr-o modalitate cat mai placuta.

Cauta din timp cazare in Horezu si aproape de momentul in care iti vei incepe vacanta nu va mai fi nevoie sa iti faci probleme in ceea ce priveste pensiunea in care vei sta. In Horezu sunt foarte multe pensiuni unde te poti caza insa sunt perioade ale anului in care multe din ele sunt ocupate, tocmai de aceea e bine sa alegi devreme unde iti doresti sa stai pe perioada vacantei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.